Nicolae Ciucă: Agresorii de copii vor primi pedepse mai mari pentru faptele lor. Ce prevede proiectul depus de şeful Senatului

Nicolae Ciucă: Agresorii de copii vor primi pedepse mai mari pentru faptele lor. Ce prevede proiectul depus de şeful Senatului

„Agresorii de copii vor primi pedepse mai mari pentru faptele lor. Pentru punerea în primejdie gravă a vieţii sau a integrităţii unui minor se vor executa 5-10 ani de închisoare, faţă de 3-7 ani cât este prevăzut în legislaţia actuală. Prin această majorare, am urmărit eliminarea suspendării pedepsei, permisă de sistemul judiciar dacă sentinţa este de maxim 3 ani”, a transmis Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.
Acesta a precizat că a scris proiectul de lege gândindu-se inclusiv la efectul dezastruos pe care îl are asupra copilului un părinte sau tutore care consumă droguri. Această situaţie devine o circumstanţă agravantă, ce majorează sentinţa la 7-12 ani închisoare, cu obiectivul de a descuraja consumul de substanţe psiho-active de către persoanele responsabile de copii.
Nicolae Ciucă a depus la Senat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea articolului 197 din Legea nr. 286/2009 privindCodul penal. Aceasta prevede înăsprirea pedepsei pentru punerea în primejdie gravă a vieţii sau integrităţii unui minor (se vor executa 5-10 ani de închisoare, faţă de 3-7 ani cât este prevăzut în prezent), introducerea unei noi circumstanţe agravante (creşterea pedepsei de la 7 la 12 ani pentru agresorul care a consumat substanţe cu efecte psiho-active), eliminarea posibilităţii suspendării executării pedepsei (minimul special al pedepsei să fie majorat la 5 ani de închisoare, depăşind limita de 3 ani peste care nu mai este permisă suspendarea executării pedepsei). Prin majorarea minimului special la 5 ani, se elimină posibilitatea ca instanţele de judecată să poată suspenda executarea acestor pedepse, asigurând astfel că infractorii îşi vor executa sentinţa în închisoare, şi nu din confortul casei lor.
„Creşterea acestor pedepse este pentru o mai bună protecţie a celor mici, care pot creşte frumos doar într-un mediu sigur, lipsit de violenţă. Am convingerea că, protejând dezvoltarea armonioasă a copiilor, investim în viitorul României”, a declarat şeful Senatului. 
Proiectul depus de preşedintele PNL Nicolae Ciucă răspunde unei probleme reale, creşterea cazurilor de agresiuni fizice şi psihice la adresa copiilor. În anul 2023, pentru infracţiunea de rele tratamente erau în lucru 1690 de dosare. 
Şeful Senatului iniţiază înăsprirea pedepselor pentru agresorii de copii, prin modificarea Codului Penal, chiar în săptămâna dedicată copiilor şi drepturilor acestora. De altfel Senatul organizează sâmbătă, 1 iunie, a patra ediţie a evenimentului dedicat Zilei Copilului, cu o participare numeroasă la fiecare ediţie. Instituţia Senatului este prima din România care a dezvoltat un program special pentru copii, Senat Junior, care împlineşte 2 ani, prin intermediul căruia copiii învaţă despre legi, drepturi şi responsabilităţi, dar şi despre ce înseamnă Legislativul şi în ce constă activitatea senatorilor.
 

Afla mai multe despreciucaagresoricopiilege
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt