Investiţii record în spitalele din Moldova sub guvernarea PSD

Investiţii record în spitalele din Moldova sub guvernarea PSD

De mai bine de 15 ani se vorbeşte despre construcţia unor spitale regionale, unul dintre ele fiind la Iaşi. În sfârşit, acest spital devine realitate după ce PSD a direcţionat resurse semnificative către îmbunătăţirea infrastructurii sanitare din zona Moldovei, o regiune care a suferit mult timp din cauza subfinanţării şi a lipsei de echipamente moderne.

Aceste investiţii sunt parte a unei strategii mai ample de modernizare a sistemului de sănătate din România, cu scopul de a oferi servicii medicale de calitate superioară şi accesibile pentru toţi cetăţenii.

Sunt prim-ministrul Guvernului României, Guvern care a alocat pentru Moldova cei mai mulţi bani din istoria post-decembristă pentru dezvoltare. Este regiunea care primeşte cei mai mulţi bani. A fost cea mai mare greşeală făcută timp de 30 de ani, pentru că românii au plecat din Suceava, din zonele cele mai sărace”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul unei emisiuni televizate.

Anul acesta au început lucrările la Spitalul Regional din Iaşi, o unitate spitalicească care va avea 850 de paturi, din care 101 de terapie intensivă, 20 de săli de operaţii şi peste 70 de cabinete de ambulatoriu. Spitalul îşi va desfăşura activitatea într-o clădire pe 9 niveluri, având peste 200.000 mp, cu un cost de peste 367 milioane de euro.

După 15 ani, în sfârşit, chiar dacă avem şi machete, şi panouri, în schimb avem de această dată şi un şantier în lucru în spate. După 15 ani, în sfârşit, s-au pornit cele trei spitale regionale. A fost o muncă de echipă şi a agenţiei ANDIS, a domnului director şi a Ministerului Sănătăţii şi am reuşit totuşi să deblocăm, din punctul meu de vedere, cele mai importante investiţii din domeniul sănătăţii, cele trei spitale regionale, acesta de la Iaşi, cel de la Cluj şi cel de la Craiova”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la Iaşi.

Deşi este un obiectiv important, deoarece spitalul regional va deservi pentru toate judeţele din regiunea Moldovei, este important de menţionat că investiţii în unităţi spitaliceşti se fac şi în celelalte judeţe din regiune precum Bacău, Neamţ sau Vrancea.

Această construcţie de care vor beneficia cele opt judeţe din Moldova, pentru că un spital regional de urgenţă oferă servicii de înaltă calitate pacienţilor dintr-o regiune, de asta se şi numeşte aşa, reprezintă un semn de interes şi de respect pentru dezvoltarea serviciilor medicale în această regiune a ţării, iar ceea ce am făcut noi în ultimii 2 ani-2 ani şi jumătate a fost să încercăm să reducem decalajele în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale de bună calitate, iar, în mod evident, zona Moldovei a fost vitregită, dacă vreţi, în trecut. Acum, situaţia s-a schimbat radical, a fost săptămâna trecută la Vaslui, la Bârlad, am fost în judeţul Bacău, am fost în multe alte judeţe din vestul ţării şi lucrurile se schimbă cu repeziciune”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Iaşi.

Investiţiile în spitalele din zona Moldovei au un impact semnificativ asupra calităţii serviciilor medicale şi asupra accesibilităţii acestora. Pacienţii vor putea beneficia de condiţii mai bune de tratament şi de echipamente moderne care permit diagnosticarea şi tratarea promptă a afecţiunilor. În plus, personalul medical are la dispoziţie instrumentele necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii optime.

Tocmai de aceea, PSD a pus ca prioritate investiţiile din sănătate. La Bacău încep lucrările la noul pavilion care va fi integrat în Spitalul Judeţean Bacău. Investiţia este de 58 de milioane de euro, bani din PNRR, şi ar trebui finalizată până în 2026. Noul pavilion va deservi 209 paturi pentru 11 specializări. Spitalul va avea o secţie pentru mari arşi de 30 de locuri.

Tot cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se construieşte şi în judeţul Neamţ. Noul spital va avea trei clădiri şi peste 420 de paturi. În acest moment proiectul se află în procedura de licitaţie. Valoarea totală a acestei investiţii este de aproximativ 1,7 miliarde lei. În judeţul Neamţ se lucrează deja şi la Spitalul de recuperare medicală şi paliaţie „PRECISTA” din Roman, unde urmează să fie 136 de paturi pentru pacienţi cu boli cronice, paliaţie si recuperare neuromotorie şi cardiologică. 15% din pacienţii acestui spital sunt persoane vulnerabile, persoanele vârstnice, singure sau cu venituri foarte mici, persoane care nu beneficiază de decontare prin CAS. Proiectul în valoare de 175 de milioane de lei este finanţat de Guvern şi de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.

Cel mai mare spital din judeţul Vrancea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani, cu o capacitate de 728 de paturi în cele 13 secţii. La începutul lunii aprilie, secţia ATI a spitalului a intrat într-un proces de reabilitare, costurile fiind de 300.000 lei.

Prin investiţiile realizate în infrastructura sanitară din Moldova, Partidul Social Democrat a demonstrat un angajament ferm pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor din această regiune. Proiectele ambiţioase şi strategia de finanţare diversificată sunt esenţiale pentru dezvoltarea unui sistem de sănătate robust şi eficient, capabil să răspundă nevoilor unei populaţii în continuă creştere.

Afla mai multe desprepsdspitale
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt