Industria prelucrătoare din România creşte ca rezultat al politicii de investiţii impuse de PSD la guvernare

Industria prelucrătoare din România creşte ca rezultat al politicii de investiţii impuse de PSD la guvernare
foto: Pixabay

Stimularea creşterii economice prin investiţii masive, sub Guvernul condus de Marcel Ciolacu, produce efecte pozitive şi în industria de prelucrare locală. Performanţele sectorului prelucrător au continuat să se îmbunătăţească în luna mai, ajungând la cel mai bun randament de la începutul colectării datelor pentru acest indicator.

Conform indicelui Purchasing Managers' Index (PMI) pentru industria prelucrătoare din România, prezentat la 3 iunie de BCR, în luna mai în România s-a înregistrat cea mai bună performanţă din iulie 2023 încoace. Firmele intervievate au rămas optimiste în luna mai, invocând o cerere mai puternică, atragerea de clienţi noi şi investiţiile în tehnologii noi ca motive pentru optimism. Acest lucru este un semn pozitiv pentru lunile următoare.

Indicatorul PMI reflectă încrederea managerilor de companii în evoluţia economică din sectoarele de producţie şi servicii şi este derivat din indicatorii privind comenzile noi, producţia, ocuparea forţei de muncă, termenele de livrare ale furnizorilor şi stocurile de achiziţii.

Datorită eforturilor social-democraţilor de la învestirea Guvernului condus de Marcel Ciolacu, valoarea acestui indice a ajuns la 52 pentru luna mai 2024. Un PMI peste 50,0 indică o îmbunătăţire a situaţiei industriei, în timp ce o valoare sub 50,0 indică o deteriorare.

Astfel că producţia şi comenzile noi au accelerat creşterea, pe măsură ce condiţiile cererii s-au consolidat. Companiile şi-au intensificat achiziţiile de mijloace de producţie şi au continuat să creeze locuri de muncă.

O parte semnificativă din producţia industriei prelucrătoare din România este destinată exportului. Evoluţia cererii externe este crucială pentru accelerarea trendului de creştere economică în lunile următoare.

Rata de creştere a industriei, cea mai rapidă din ultimul an

În luna mai, PMI a fost de 52,0, în creştere de la 51,5 în aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul colectării datelor, în iulie 2023. Producătorii români au raportat îmbunătăţirea sectorului, comenzile noi şi producţia rămânând peste pragul neutru de 50 în luna mai, fiind principalii factori determinanţi ai creşterii. Componenta de ocupare a forţei de muncă a rămas şi ea peste 50.

Nivelurile de producţie au crescut pentru a doua lună consecutiv în mai, cu un număr semnificativ de comenzi noi care au dus la intensificarea producţiei. Rata de creştere s-a accelerat, fiind cea mai rapidă din aproape un an de colectare a datelor.

Cererea mai consistentă a susţinut o creştere mai accentuată a vânzărilor noi la producătorii români în mai. Creşterea semnificativă a comenzilor noi a fost cea mai rapidă înregistrată, deoarece recomandările clienţilor au atras noi clienţi.

Datele PMI pentru al doilea trimestru din 2024 arată că industria prelucrătoare va contribui pozitiv la creşterea PIB, judecând după evoluţia PMI din primele două luni ale trimestrului. Industria prelucrătoare reprezintă între 15% şi 20% din valoarea adăugată brută anuală în România.

Afla mai multe desprepsdindustrie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt