Explicaţia noii plafonări dorite de PSD la reparaţiile pe RCA: ora de manoperă în service-uri a crescut cu aproape 40%

Explicaţia noii plafonări dorite de PSD la reparaţiile pe RCA: ora de manoperă în service-uri a crescut cu aproape 40%

Preţurile la manoperă în service-urile auto s-au mărit constant în ultimii ani. Conform unei analize a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), media creşterii între 2020 şi 2023 fiind de 36%, fapt ce se va reflecta în preţul poliţelor de asigurare RCA.

(Comunicate de presă)

Conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), plata daunelor este principala cheltuială a firmelor de asigurare. De exemplu, în primele nouă luni din 2023, rata daunei a fost de 74,4%, iar în 2022 de aproape 80%.

Ca răspuns al nemulţumirilor celor 10 milioane de asiguraţi din România, parlamentarii social democraţi susţin introducerea unui preţ de referinţă în cazul reparaţiilor pe poliţa de Asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA). Prin amendamentele depuse la legea dedicată se urmăreşte plafonarea tarifelor maximale per ora de manoperă ale service-urilor auto care fac reparaţii pe RCA. Astfel, spun social democraţii, clienţii nu mai sunt vulnerabili în faţa scumpirilor excesive, în unele situaţii preţurile practicate fiind pur speculative.

Practic, prin fixarea unui tarif maxim pe oră pentru astfel de servicii, atelierele auto care depăşesc acest plafon vor fi obligate să ajusteze preţurile pentru a se încadra în limita stabilită. Nevoia reglementării vine în contextul în care anumiţi furnizori taxează excesiv serviciile de reparaţii decontate de asiguratori, fapt care duce la scumpirea poliţelor RCA şi, în final, se răsfrânge tot în buzunarul românilor.

Fluctuaţii mari între judeţe. Bucureştiul, abia pe locul 4.

Diferenţele mari de costuri dintre unele judeţe şi Capitală aduc suspiciuni legate de modul obiectiv în care ar trebui să fie stabilite tarifele pentru manopera în service-urile autorizate.

Acesta este şi motivul pentru care Consiliul Concurenţei a semnalat în repetate rânduri nevoia introducerii în legislaţia RCA a tarifului de referinţă pentru ora de manoperă în service-urile autorizate care realizează reparaţii decontate prin RCA.

Conform analizei BAAR, judeţele cu cel mai ridicat cost mediu al manoperei pe oră în 2023 sunt Brăila - 226 lei, Tulcea - 187 lei, Satu Mare - 183 lei şi municipiul Bucureşti - 179 lei.


 


 

Afla mai multe desprepsdrcaplafonare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt