Efectele măsurilor Guvernului Ciolacu: preţurile, în continuă scădere

Efectele măsurilor Guvernului Ciolacu: preţurile, în continuă scădere

Preţurile producţiei industriale au scăzut în aprilie cu 4% faţă de perioada similară din 2023, în mare parte datorită măsurilor economice adoptate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Aceste scăderi sunt vizibile şi în rata inflaţiei, care este pe un trend descendent şi care ar trebui să ajungă până la finalul anului sub 5%.

Conform datelor INS, cele mai mari reduceri s-au înregistrat în industria energetică, cu 13%, în timp ce în sectorul bunurilor intermediare, preţurile au scăzut cu 3,7%.

Măsurile implementate de PSD au avut un impact pozitiv asupra întregului sector industrial. De exemplu, preţurile din industria bunurilor de capital au crescut cu 6% an la an, cele din industria bunurilor de uz curent cu 3,8%, iar cele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 1,8%, notează zf.ro.

Astfel că preţurile pe piaţa internă au înregistrat o scădere de 5%, în timp ce pe piaţa externă, au rămas relativ stabile, cu un uşor plus de 0,7%. Comparativ cu luna martie, preţurile producţiei industriale au rămas aproape la acelaşi nivel în aprilie, arătând stabilitatea adusă de politicile Guvernului condus de Marcel Ciolacu.

Pe sectoare, conform INS, industria extractivă a înregistrat o scădere de 14%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 16%. Aceste scăderi sunt reflectarea directă a măsurilor menite să optimizeze costurile şi să îmbunătăţească eficienţa energetică.

Cifrele INS confirmă faptul că măsurile economice adoptate de PSD au avut un impact pozitiv asupra industriei, contribuind la scăderea preţurilor în sectoare cheie şi la creşterea în altele, asigurând astfel o dezvoltare echilibrată şi sustenabilă.

Efectele măsurilor PSD: preţuri stabilizate şi inflaţie în scădere

Preţurile la alimentele de bază au scăzut în ultimele luni şi cu peste 30%, asta datorită măsurii impuse de PSD privind plafonarea adaosului comercial. Deşi au existat extrem de multe critici cu privire la această măsură, vedem o scădere a preţurilor şi o reconfigurare a dinamicii economice. Acesta a fost şi motivul pentru ca PSD a decis să menţină măsura până la finalul anului 2024 atunci când se preconizează că rata inflaţiei va ajunge sub 5%.

Astfel, produsele esenţiale precum pâinea, laptele, ouăle, uleiul şi zahărul au devenit mai accesibile pentru consumatori, reflectând o schimbare pozitivă în termeni de costuri de trai. Acest aspect a adus un beneficiu direct pentru populaţia cu venituri reduse sau medii, care resimte în mod direct orice creştere a preţurilor.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a decis să extindă această măsură şi la produsele româneşti.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a explicat că măsura vine în contextul unor discrepanţe semnificative între adaosurile comerciale aplicate produselor româneşti şi celor de import.

Acesta a dat exemplul magiunului de Topoloveni, care avea un adaos comercial de aproape 100%, comparativ cu magiunul din Grecia sau Franţa, unde adaosul nu depăşea 25%. Scopul măsurii PSD este acela de a face şi produsele accesibile pentru toţi românii, inclusiv pentru cei cu venituri mici, dar şi susţinerea produselor româneşti, în detrimentul celor de import.

Creşterea preţurilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflaţiei în multe ţări, astfel că această măsură a fost prima propusă de PSD la momentul în care a intrat la guvernare. România a fost primul stat european care a luat decizia de a plafona preţurile la energie şi gaze.

Măsurile de plafonare a preţurilor la gaze şi energie au fost implementate pentru a proteja consumatorii de fluctuaţiile mari de preţuri cauzate de factori geopolitici şi de variaţiile sezoniere ale cererii şi ofertei. Prin stabilizarea preţurilor la un nivel accesibil, aceste măsuri au reuşit să reducă impactul negativ asupra bugetelor familiale şi asupra costurilor de producţie pentru companii.

Tendinţa descrescătoare a inflaţiei reflectă eficienţa măsurilor de plafonare a preţurilor la energie, care au contribuit la reducerea costurilor generale şi la crearea unui mediu economic mai stabil.

Afla mai multe desprepsdpreturi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt