Creditele de consum sunt din nou la mare căutare, datorită Guvernului Ciolacu care a majorat semnificativ veniturile românilor

Creditele de consum sunt din nou la mare căutare, datorită Guvernului Ciolacu care a majorat semnificativ veniturile românilor

Politicile Guvernului Ciolacu au avut un impact semnificativ asupra veniturilor românilor, contribuind la o creştere notabilă atât a salariilor, cât şi a pensiilor. Aceste măsuri au facilitat o creştere a economiilor populaţiei, dar şi o evoluţie favorabilă pe piaţa creditelor de consum. Conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR), în luna iulie 2024, creditele noi de consum în lei au atins un record lunar de 5 mld. lei, depăşind chiar şi creditele ipotecare.

Dobânda medie la creditele de consum a coborât spre 10%, un nivel semnificativ mai mic comparativ cu prima parte a anului 2023, când depăşise 14%. Această evoluţie a fost susţinută de creşterea veniturilor şi de politicile fiscale ce au asigurat stabilitate.

Creştere de peste 70% în 7 luni, faţă de 2023

Apetitul românilor pentru creditele de consum a înregistrat o creştere impresionantă în 2024. În primele şapte luni ale anului, volumul finanţărilor noi de consum în lei a crescut cu peste 70% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, ajungând la 28 mld. lei. Această ascensiune a fost sprijinită de o scădere a dobânzilor, oferind o oportunitate favorabilă pentru populaţie.

Potrivit analiştilor citaţi de Ziarul Financiar, creditele de consum au fost utilizate nu doar pentru cheltuieli de zi cu zi, ci şi pentru rambursarea creditelor ipotecare, intervenţii medicale sau capitalizarea unor afaceri. Această flexibilitate a contribuit, la rândul ei, la stabilitatea economică şi la dezvoltarea sectorului privat.

Rezultatele bune ale României au crescut încrederea românilor în leu

Guvernul Ciolacu a reuşit să promoveze politici care să stimuleze consumul intern, oferind în acelaşi timp siguranţă financiară gospodăriilor. Creşterea constantă a veniturilor reale, combinată cu dobânzi mai mici, a consolidat încrederea populaţiei şi a stimulat activitatea de creditare, mai ales în lei.

Gospodăriile din România au înregistrat o creştere de 12,7 mld. lei (+7,4%) a totalului de împrumuturi bancare în perioada august 2023 – august 2024, ajungând la 185 mld. lei.

Majoritatea acestei creşteri a venit din creditele de consum, care au crescut cu 9,7 miliarde lei (+15,5%), reprezentând 77% din avansul total. Creditele ipotecare au înregistrat o creştere de 2,8 mld. lei (+2,7%).

(PSD - comunicat de presă)

Afla mai multe desprecrediteciolacu
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt