Cade încă un mit: taxa pe cifra de afaceri impusă de PSD n-a împiedicat băncile să facă profituri record

Cade încă un mit: taxa pe cifra de afaceri impusă de PSD n-a împiedicat băncile să facă profituri record

Pachetul de măsuri fiscale din zona financiar-contabilă asumat de Guvernul Marcel Ciolacu Guvernul condus de Marcel Ciolacu, incluzând taxa pe cifra de afaceri a băncilor, nu a afectat performanţa acestora. Datele aferente primului trimestru din 2024 arată că instituţiile amintite au înregistrat creşteri raportate la aceeaşi perioadă din 2023, în contextul în care anul trecut a fost unul record pentru acest sector.

Anul trecut, profiturile pentru majoritatea băncilor au crescut cu procente cuprinse între 14 şi 50%, iar cel al sistemului bancar românesc a urcat la un nou maxim istoric, de aproape 14 miliarde de lei, mai mare cu 35% faţă de 2022, conform datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

În primul trimestru din acest an, băncile au raportat profituri în creştere, infirmând astfel declaraţiile reprezentanţilor sistemului bancar şi temerile privind posibile efecte negative. Aceştia au susţinut că taxa de 2% pe cifra de afaceri a băncilor (valoare care se va păstra în 2025 şi se va reduce la 1% începând din 2026) va avea un impact semnificativ asupra băncilor mici şi medii, cu potenţial efect negative asupra creditării pe termen mediu.

O astfel de poziţie a fost exprimată public de Daniela Iliescu, membru în Consiliul de Administraţie al Patria Bank. Aceasta a solicitat reducerea la 1% a taxei pentru instituţiile cu o cotă de piaţă de sub 1%, segment în care se află şi Patria Bank. Rezultatele financiare înregistrate de Patria Bank la 31 martie 2024 arată însă un profit net de 8 milioane lei aferent primelor trei luni ale anului în curs, reprezentând o creştere cu 171% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

„Rezultatul încorporează noua taxă pe cifra de afaceri, de 2%, aplicabilă instituţiilor de credit începând cu anul 2024”, au precizat reprezentanţii băncii. Mai mult, potrivit datelor furnizate de oficialii instituţiei, vânzările de credite au crescut în primul trimestru al lui 2024 cu 48% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşteri de volume de afaceri şi al profitului net pentru majoritatea băncilor

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din România raportat la activele gestionate, a realizat în primele luni ale acestui an o treime din profitul net bugetat pentru 2024, adică un rezultat net de 913 mil. lei la nivel individual, în urcare cu 35% faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Banca arată că a acordat aproape 74.000 de credite noi în primul trimestru din acest an, cu 26% peste nivelul de anul trecut, în valoare de 5,2 miliarde de lei.

Şi BCR anunţă un volum mai mare de afaceri cu clienţii, şi un profit net de 620 milioane de lei în trimestrul 1 din 2024, în creştere cu 10.1% faţă de 563 milioane de lei din perioada similară din 2023. De asemenea, portofoliul total de credite nete acordate clienţilor de Banca Comercială Română (Grupul BCR) a crescut cu 7% an pe an, iar avansului stocului de credite acordate microîntreprinderilor este de 54% an pe an.

De asemenea, Alpha Bank România a anunţat o performanţă istorică în primul trimestru din 2024 în ceea ce priveşte acordarea de noi credite ipotecare, cu o creştere de 61% faţă de perioada comparabilă din 2023, şi un profit net de 16 milioane de euro.

Asta arată că decizia Guvernului de a impune această taxă pentru a aduna reusrse în plus dedicate Sănătăţii şi Educaţiei a fost corectă.

Afla mai multe desprepsdbanciciolacu
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt