Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an, începând cu data de 8 august. Banca Centrală motivează reducerea din iunie ca fiind efectul măsurilor Guvernului condus de Marcel Ciolacu şi concretizate în creşterea economiei şi reducerea inflaţiei într-un ritm care a depăşit prognozele analiştilor BNR. Reducerea dobânzii va avea un impact direct asupra scăderii ratei creditelor pentru milioane de români.
Este a doua scădere in mai puţin de două luni, după ce, la începutul lunii iunie, BNR anunţase coborârea dobânzii cheie de la 7% la 6,75% pe an, ultima diminuare fiind înregistrată în ianuarie 2021.
De asemenea, BNR a decis reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an, de la 7,75% pe an, şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an, de la 5,75% pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Potrivit Consiliului de Administraţie al BNR, aceste decizii vizează asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile.
Măsurile anunţate de Banca Centrală confirmă previziunile făcute la sfârşitul lunii trecute de analiştii de la principalele bănci comerciale.
UniCredit şi ING au prevăzut o scăderea de încă 0,25 puncte procentuale în acest an a ratei cheie, în timp ce BCR estimează că banca centrală va veni până la finele lui 2024 cu reduceri de încă 0,75 pp, iar rata dobânzii de politică monetară se va situa la valoarea de 6 la sută pe an.
Decizia BNR va continua să scadă dobânda medie la creditele în lei
Noua reducere a ratei dobânzii de politică monetară se va reflecta în faptul că românii vor plăti rate mai mici la bănci. Deja, după măsura anunţată în iunie, dobânda medie la creditele noi în lei acordate populaţiei s-a redus cu 15 puncte de bază, la 7,97%. Este pentru prima oară în ultimii doi ani când scade sub 8%.
O altă reducere este cea a DAE la creditele de nevoi personale, care s-a diminuat cu circa 2,5 puncte procentuale în ultimii doi ani. Băncile au avut mai mult spaţiu de manevră cu aceste împrumuturi, în condiţiile în care aproape toate sunt cu rată fixă pe toată perioada de creditare. Cererea a fost de asemenea crescută, în condiţiile unui consum în revenire semnificativă ca urmare a creşterii puterii de cumpărare a românilor prin măsurile implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Românii plătesc mai puţin şi la creditele noi pentru locuinţe. În cazul acestora, dobânda medie la creditele noi a scăzut în iunie cu 13 puncte de bază faţă de mai, la 7,93% pe an, şi a ajuns la cel mai redus nivel de după finele lui 2023.
BNR şi-a actualizat prognoza privind inflaţia şi spune că aceasta va scădea peste valorile prognozate anterior
În paralel cu măsura de reducerii a dobânzii de politică monetară, în şedinţa de miercuri, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia august 2024. Conform sursei citate, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să coboare la finele anului curent şi în trimestrul I 2025 la valori semnificativ inferioare celor previzionate anterior, şi să se menţină până la finalul anului viitor la niveluri mai joase decât cele din precedenta prognoză.
Consiliul Băncii Centrale confirmă creşterea economică a ţării prin investiţiile fără precedent ale Guvernului condus de Marcel Ciolacu, dar şi faptul că măsurile-cheie iniţiate de PSD precum limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază şi plafonarea facturilor la energie, au temperat creşterile de preţuri la aceste produse şi servicii şi au fost determinante în reducerea inflaţiei într-un ritm mai alert decât previziunile.
”Rata anuală a inflaţiei a continuat să se reducă în iunie 2024, coborând la 4,94%, sub nivelul prognozat, de la 5,12% în luna mai, ca urmare a scăderilor de dinamică consemnate de inflaţia de bază şi de preţul combustibililor, contrabalansate parţial ca impact de creşterea preţului gazelor naturale”, afirmă Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale.
Oficialii Băncii Centrale afirmă, de asemenea, că un rol decisiv în descreşterea ratei anuale a inflaţiei îl au factorii pe partea ofertei, a căror acţiune dezinflaţionistă va rămâne mai intensă pe termen scurt decât s-a previzionat anterior, sub impactul efectelor de bază şi al modificărilor legislative din domeniul energiei implementate de Guvern.
”Faţă de luna martie, rata anuală a inflaţiei s-a redus în iunie mai mult decât s-a anticipat, diminuându-se cu 1,67 puncte procentuale (de la 6,61%), în principal ca efect al ieftinirii substanţiale a energiei pe ansamblul trimestrului II, îndeosebi a gazelor naturale, sub influenţa modificărilor legislative aplicate începând cu luna aprilie, precum şi pe fondul continuării scăderii dinamicii preţurilor alimentelor”, precizează Consiliul de Administraţie al BNR.
(Comunicat de presa)