Avuţia românilor creşte în guvernarea lui Marcel Ciolacu: salt semnificativ al prosperităţii naţionale, confirmat de BNR

Avuţia românilor creşte în guvernarea lui Marcel Ciolacu: salt semnificativ al prosperităţii naţionale, confirmat de BNR

Sub conducerea Guvernului PSD, România a înregistrat o creştere semnificativă a avuţiei nete a populaţiei în anul 2024, conform celor mai recente date publicate de Banca Naţională a României. Resursele economice ale populaţiei au ajuns la aproape dublul veniturilor faţă de finalul anului 2022. BNR confirmă astfel că starea financiară a românilor se menţine robustă, evoluţia reflectând politicile eficiente şi măsurile guvernamentale orientate spre stabilitate financiară şi prosperitate economică.

Banca centrală arată, în Raportul asupra Stabilităţii Financiare din iunie 2024, că avuţia netă a populaţiei a continuat să crească într-un ritm susţinut, atingând aproximativ dublul venitului brut disponibil în trimestrul al patrulea al anului 2023.

Acest indicator este esenţial pentru resursele economice ale populaţiei şi pentru rezilienţa în perioadele de stres economic. Un factor important care are impact pozitiv asupra indicatorului îl reprezintă politicile implementate de Guvernul PSD, care au susţinut creşterea economică şi au creat un mediu propice pentru investiţii şi economii.

Cu venituri în creştere, românii pot aloca mai mult pentru investiţii pe termen mediu şi lung

O tendinţă notabilă sub guvernarea PSD este diversificarea metodelor de investire ale românilor. Avuţia financiară a populaţiei a crescut semnificativ în perioada postpandemică, cu investiţii importante în fonduri de pensii, titluri şi acţiuni cotate la Bursă. În trimestrul al patrulea al anului 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, fondurile de pensii au înregistrat o creştere de 31%, titlurile de 40%, iar acţiunile cotate de 28%.

Programele de emisiuni de titluri de stat Tezaur şi Fidelis au avut un succes deosebit, încurajând creşterea deţinerilor de titluri de stat prin randamente atractive. Valoarea totală a subscrierilor prin programul Tezaur în 2023 a fost de 12,2 miliarde de lei, cu o valoare medie de 42,5 mii lei pe subscriere, în timp ce prin programul Fidelis au fost subscrise titluri de stat totalizând 9,4 miliarde de lei, cu o valoare medie de 147,2 mii lei pe subscriere.

Venituri mai mari pentru români înseamnă şi mai multe investiţii la bănci şi pe piaţa de capital

Datorită eforturilor PSD de creştere a nivelului de trai al românilor, câştigul salarial mediu net a ajuns deja la 5.217 lei (1.043 euro) încă din luna aprilie 2024, iar de la 1 iulie, salariul minim va creşte la 3.700 lei, adică un plus de 23% faţă de momentul preluării guvernării de social-democraţi, adică o creştere a puterii de cumpărare cu 17-20% pentru peste 1,8 milioane de salariaţi.

În plus, în România există acum peste 1,5 milioane de contracte de muncă cu venituri de peste 1.000 euro net, dublu faţă de anul 2020.

Guvernarea Ciolacu a adus cele mai mari creşteri a puterii de cumpărare din ultimii cinci ani. Au fost adoptate măsuri de creştere a veniturilor pentru peste 11 milioane români, iar faţă de momentul intrării la guvernare, PSD a scos peste o jumătate de milion de români din categoria celor aflaţi la limita sărăciei.

Afla mai multe desprebnrprosperitate
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt