Fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru nu crede că neregulile găsite în centrele rezidenţiale din judeţul Ilfov reprezintă un caz izolat, dar a precizat că nu poate generaliza cu privire la amploarea acestui fenomen, deoarece nu mai este în sistem. Ea a menţionat că într-un centru în care se găsesc zeci şi sute de persoane nu se poate face o îngrijire corespunzătoare.
Violeta Alexandru a fost întrebată marţi, la Prima News, dacă vorbim despre un fenomen naţional în legătură cu neregulile din centrele rezidenţiale sau este un caz izolat la Voluntari.
“Mi-e greu astăzi, nemaifiind în sistem, să vă spun cât de cât de mare este amploarea unui asemenea fenomen. Nu cred că este un caz izolat, dar nici nu pot să generalizez. Şi vă spune un om care, înainte să intre în politică, acum câţiva ani, cunoştea din zona externă, ca să spun aşa, sistemului public şi politicii, modul în care s-au dezvoltat serviciile publice. Sunt şi centre publice în care oamenii îşi fac treaba şi pentru mine, ca om care am mai deschis ochii şi către practicile internaţionale de la Norvegia, care este etalon în îngrijirea bătrânilor, până la Germania, Belgia, chiar şi în ţările de lângă noi. Deci, pentru mine, ca om care ştie despre ce este vorba, nu este impresionant să-mi pui totul la punct, că nici la noi în casă nu este totul imaculat. Ba chiar îmi face senzaţia că oamenii ăia sunt sedaţi, adică nu au activitate, din moment ce nu e nimic care să sugereze că acolo este un mediu de viaţă activ”, a afirmat fostul ministru al Muncii.
Violeta Alexandru a mai fost întrebată care ar trebui să fie prioritatea unui centru de îngrijire. “Beneficiarii. (… ) Filosofia, în toate ţările civilizate, este că soluţia instituţionalizării, adică plasării persoanei într-un centru rezidenţial, adică cu dormit, cu stat peste noapte, este o soluţie ultimă. În comunitate există diferite servicii. Asta este prima grijă a unui stat şi a unor autorităţi publice, să dezvolte în comunitate îngrijire la domiciliu sau chiar centre micuţe pentru că ce am văzut cu zeci, cu sute, aşa ceva nu există. Într-un asemenea centru nu se poate face îngrijirea. Să fie cât mai aproape de stilul de viaţă normal, mai ales, în prima parte a bătrâneţii şi pe măsură ce avansează, e necesar să iei alte măsuri, funcţie de cât de greu se mai deplasează el şi ce tip de îngrijire are nevoie. În centrele rezidenţiale, viaţa acestor oameni trebuie să fie cât mai aproape de realitate. Nu ai de ce să construieşti un centru care arată ca o închisoare, în care oamenii stau pe la gard şi se uită amărâţi la viaţa de dincolo”, a transmis Violeta Alexandru.