Într-o intervenţie telefonică avută la emisiunea Prima News, europarlamentarul Rareş Bogdan a comentat vizita cancelarului austriac Karl Nehammer la Bucureşti, precum şi declaraţia postată de acesta pe Twitter chiar după vizita efectuată la Cotroceni.
Bogdan numeşte mesajul austriacului unul ”obraznic”, spunând că ce ceea ce face Nehammer este un ”atac la adresa întregului eurosistem”.
”Congresul de la Bucureşti nu a fost făcut pentru Karl Nehammer. Noi nu putem să-l educăm din păcate, cred că Nehammer putea să aştepte măcar până părăseşte România, el în momentul de faţă se află la Palatul Victoria şi stă de vorbă cu premierul României, iar dimineaţa a fost la Cotroceni, iar după, la Sala Congresului a dat acest tweet care este unul cel puţin obraznic, ca să nu spun nesimţit, chiar dacă nu e la fel de violent ca celelalte din trecut.
Domnul Nehammer este o oaie neagră la nivel european, în momentul ăsta practic ceea ce face domnia sa este un atac la adresa întregului sistem, eurosistem, pentru că este practic o pierdere a Eurosistemului, faptul că leadership-ul european, comisie, consiliu, parlament, şefii de stat şi de guvern din Franţa, din Germania, din Italia, din Spania, chiar cei din Marea Britanie sau din Statele Unite nu au reuşit să-l convingă pe un cancelar al unei ţări mici, un şef de guvern al unei ţări mici în comparaţie cu multe ţări europene să blocheze acest proces. Să sperăm că până la urmă lucrurile vor fi în favoarea României. Noi nu trebuie să oprim demersurile şi presiunile privind extinderea spaţiului Schengen.
Să luăm partea bună a lucrurilor, România din 30 martie va fi membru al spaţiului Schengen şi toţi românii care vin acasă de paştele catolic şi ortodox vor putea să vadă ce înseamnă spaţiul Schengen şi ce înseamnă să nu mai stai la coadă ceea ce este un lucru bun.
Nehammer se află într-o cădere totală din punct de vedere electoral în Austria, are un scor electoral al partidului său care, cu toată retorica sa care se aseamănă aproape de extrema dreaptă, este unul care nu i-a adus un plus electoral şi a pierdut în şapte landuri alegerile.
Am stat de vorbă cu jurnaliştii austrieci prezenţi la Bucureşti, care sunt la fel de şocaţi de această retorică absurdă pe care o are cancelarul austriac, aşa cum sunt la fel de şocaţi chiar membrii ai propriului sau partid. Cel puţin ei nu au votat împotrivă şi astfel nu a existat niciun vot împotriva manifestului. Faptul că unii au ieşit din sală, au ales să nu voteze deloc, ci doar doi oameni sau patru sau şase din 14 au fost în sală, ţine de managementul organizaţiei lor, nu pot eu să ştiu ce au avut în cap.
Ce ştiu eu este că arăta mult mai rău dacă ei votau împotrivă a manifestului Partidului Popular European şi măcar ăsta e un plus, aşa cum e un plus că intrăm în spaţiu Schengen şi din punct de vedere aerian, aşa cum cred că România trebuie să continue toate demersurile şi să continue bătălia pentru intrarea deplină în spaţiul Schengen, pe care o merităm”, a declarat Rareş Bogdan la emisiunea moderată de Ciprian Aron.
Cancelarul Austriei Karl Nehammer a scris pe X, în timpul vizitei la Bucureşti, că poziţia Austriei rămâne clară şi neschimbată, respectiv că sistemul Schengen nu funcţionează în prezent, prin urmare nu poate fi extins. Aceasta în condiţiile în care, în discursul rostit la Congresul PPE desfăşurat la Romexpo, nu a făcut nicio referire la acest subiect.
În postare, Nehammer vorbeşte şi despre companiile austriece, despre care afirmă că ”sunt puternic implicate în România şi creează multe mii de locuri de muncă”, dar şi despre faptul că ”mulţi cetăţeni români lucrează în profesii de asistent medical în Austria şi sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire”.
”România este un partener important al Austriei. Companiile noastre sunt puternic implicate în România şi creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulţi cetăţeni români lucrează în profesii de asistent medical în Austria şi sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire. În acelaşi timp, am vorbit şi foarte deschis despre obiecţiile austriece faţă de extinderea rapidă a spaţiului Schengen. Poziţia Austriei rămâne clară şi neschimbată: sistemul Schengen nu funcţionează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”, a scris Nehammer pe X.