VIDEO. Adrian Năstase, la Proiect de ţară: România, despre motivele pentru care a refuzat înţelegerea cu Vadim care l-ar fi făcut Preşedinte

VIDEO. Adrian Năstase, la Proiect de ţară: România, despre motivele pentru care a refuzat înţelegerea cu Vadim care l-ar fi făcut Preşedinte

Fostul premier Adrian Năstase a vorbit la emisiunea Proiect de ţară: România, difuzată la Prima News, despre unul dintre momentele cheie ale campaniei electorale din 2004.
Înainte de turul 2 al alegerilor prezidenţiale, Adrian Năstase şi Traian Băsescu se luptau pentru funcţia supremă în stat. În cele din urmă, Băsescu avea să câştige la o diferenţă destul de mică, cu ajutorul considerat ulterior decisiv al electoratului naţionalist promovat atunci de Vadim Tudor şi PRM.
Adrian Năstase a explicat, la aproape 20 de ani de la acel episod, motivele pentru care a preferat să nu accepte spijinul lui Vadim.
”Eu nu am respins electoraul PRM. Trebuie în primul rând să explimentul momentul în care ne aflam. La sfârşitul anului 2004, noi încheiasem negocierile, cu greu, cu UE. Urma în 2005 să semnăm acordul de aderare şi în 2006 să se producă practic povestea asta. 
Înainte de al doilea tur de scrutin s-a întâmplat un lucru pe care cred că ar trebui totuşi să-l spun şi anume, Vadim, mi-a trnsmis printr-un intermediar care poate să confirme, Dorel Onaca, care a venit la mine şi mi-a spus ca Vadim doreşte să fie Preşedinte al Senatului. Eu i-am transmis că nu pot să fac lucrul ăsta pentru că asta ar înseamna să aruncăm în aer toată relaţia cu UE care atunci era pe muchie de cuţit. Atunci Vadim a spus că va vota cu Băsescu şi a determinat în mod firesc ca unii dintre membrii partidului său să voteze cu Băsescu. Au contact voturile acelea.
Dar cum ar fi fost ca în 2004 să arunc toate eforturile noastre de aderare în aer, acceptând o propunere care practic ar fi determinat blocarea intrării României în UE. Mai ales că în perioada respectivă, la sfârşit de 2004, era o propunere ca aderarea României să fie adăugată la pachet cu Croaţia sau cu Turcia. Acesta era riscul. Dvs judecaţi dacă am făcut bine sau rău. Din punctele de vedere personal puteam să fac ce a făcut Băsescu, să-i promit lui Vadim şi pe urmă să nu mă ţin de cuvânt. Eu am încercat să-mi păstrez o anumită coloană verticală în politică şi din acest motiv cred ca am totuşi respectul celor din generaţiile mai vechi”, a declarat Adrian Năstase. 
Prima News a dat startul, în ziua de Crăciun, unui demers jurnalistic unic. Din 25 decembrie, la ora 20.00, în emisiunea Proiect de ţară: România, cei care au decis destinele românilor după Revoluţia din 1989 vin să vorbească despre mandatul lor de prim-ministru, circumstanţele politice ale vremii şi hotărârile controversate luate atunci când de aflau în fruntea Guvernului.
Prima News a  comprimat 34 de ani de libertate în 2 săptămâni, timp în care 8 premieri ai României îşi prezintă proiectul lor de ţară. Ce au realizat, ce au reuşit, unde au greşit, cine i-a dat afară, care le-au fost duşmanii? Povestea lor este povestea României şi o vor spune, rând pe rând, Petre Roman, Adrian Năstase, Victor Ponta, Dacian Cioloş, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă, Ludovic Orban şi Florin Cîţu.

Afla mai multe despreadrian nastasealegeri2004vadim
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt