UPDATE - Premierul, după ce un elev de la Şcoala ”Nicolae Titulescu” ar fi fost violat de două ori, în toaletă: Nu o să rămână piatră pe piatră acolo, dacă se confirmă că directoarea a ascuns. Ministrul Educaţiei: Am aflat din presă

UPDATE - Premierul, după ce un elev de la Şcoala ”Nicolae Titulescu” ar fi fost violat de două ori, în toaletă: Nu o să rămână piatră pe piatră acolo, dacă se confirmă că directoarea a ascuns. Ministrul Educaţiei: Am aflat din presă
foto: Pixabay

UPDATE - Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, despre cazul de la Şcoala ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti, că a solicitat Corpului de Control al ministrului să meargă să facă verificări atât la unitatea de învăţământ, cât şi la Inspectoratul Şcolar. Ea a menţionat că Ministerul Educaţiei a aflat din presă despre acest caz şi nu a fost notificat de şcoală sau de inspectorat.
Ligia Deca a fost întrebată, marţi, despre cazul de la Şcoala ”Nicolae Titulescu”, unde un elev ar fi fost violat de două ori, în toaleta unităţii de învăţământ.
”Trebuie să avem toleranţă zero pentru violenţa în şcoli. Una dintre principalele misiuni ale conducerii şcolii este asigurarea unui climat de siguranţă atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice. Imediat ce am fost notificaţi, am discutat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, care a avut control la faţa locului, ne-a remis un raport în această dimineaţă. Am decis ca începând de astăzi să trimitem Corpul de Control al Ministerului Educaţiei pentru a avea un punct de vedere suplimentar, obiectiv, în aşa fel încât să ne asigurăm că toate procedurile cu privire la prevenirea şi adresarea cazurilor de violenţă în şcoli sunt respectate”, a afirmat ministrul Educaţiei.
Ligia Deca a fost întrebată ce conţine acel raport. 
”Acel raport citează din documentele care s-au aflat la dispoziţia echipei, a fost un raport întocmit rapid tocmai pentru a avea un prim răspuns. Există o serie întreagă de constatări care ţin de neinformarea unor entităţi care trebuiau informate despre aceste cazuri, de exemplu Consiliul de Administraţie al şcolii sau comisia care ar trebui să vizeze cazurile de violenţă. De aceea, pentru a avea o imagine cât mai completă şi cât mai profesionist documentată, am solicitat ca Corpul de Control al Ministerului Educaţiei să meargă să facă un control acolo, atât la şcoală, cât şi la inspectorat. Ministerul Educaţiei nu a fost notificat de şcoală sau de inspectorat. Am aflat din presă despre acest caz”, a explicat Ligia Deca. 
Ea a mai fost întrebată cine minte în acest caz, Inspectoratul Şcolar care susţine că a primit o sesizare abia luni dimineaţă sau directoarea unităţii de învăţământ care a afirmat că inspectoratul a fost notificat când a avut loc primul caz de abuz. 
”Acest lucru va fi cercetat de Corpul de Control al Ministerului Educaţiei. Vrem să vedem nu numai ce s-a întâmplat în şcoală, dar şi ce s-a întâmplat din punctul de vedere al comunicării şcolii cu alte entităţi care trebuie să fie responsabile, fie că este vorba despre şcoală, fie că este vorba despre Poliţie, fie că este vorba de DGASPC sau alte entităţi”, a mai afirmat Ligia Deca. 
Deca a precizat că orice sesizare privind un caz de violenţă în şcoală trebuie tratat foarte serios.
”Orice sesizare, că vine din partea unui elev, din partea unui părinte, privind un caz de violenţă în şcoală trebuie tratat foarte serios. Indiferent dacă el se confirmă sau nu, trebuie parcurse toate etapele din procedura pentru prevenirea violenţei în şcoală, procedură care era în vigoare în luna decembrie. (...) Avem o procedură care vizează toate obligaţiile conducerii şcolii. De asemenea, avem Corpul de Control al Ministerului să vedem dacă a fost respectată procedura de către toate părţile implicate. Dacă constatăm că a fost încălcată procedura, cei responsabili vor respecta toate rigorile legii. Trebuie să avem zero toleranţă pentru abateri pentru că siguranţa copiilor în şcoală este primordială”, a mai declarat ministrul Educaţiei.
 
STIREA INIŢIALĂ: Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni seară, că a cerut toate datele despre cazul de la Şcoala ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti, unde un copil ar fi fost fost violat de două ori, în toaletă, iar dacă oficialii unităţii de învăţământ au ascuns informaţii ”nu o să rămână piatră pe piatră”.
Marcel Ciolacu a fost întrebat, luni seară, la Antena 3, citată de news.ro, despre cazul de la Şcoala ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti, unde un copil ar fi fost fost violat de două ori, în toaletă.
”Până mâine dimineaţă vom şti cu exactitate. Vă daţi seama că nu o să rămână piatră pe piatră acolo, dacă se confirmă că directoarea a ascuns asemenea fapte”, a afirmat premierul.
Acesta a precizat că a cerut toate datele, fiind vorba despre ”un asemenea caz”.
”E greu să digeri o astfel de faptă şi un asemenea caz”, a mai declarat premierul.  
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au afirmat, luni, că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) verifică modul în care conducerea Şcolii ”Nicolae Titulescu” a gestionat cazul unui elev de 10 ani care ar fi fost violat, de două ori, în incinta instituţiei şi măsurile dispuse.
Presa a relatat că un elev, acum în vârstă de 10 ani, ar fi fost violat de două ori în toaleta şcolii, de colegi, prima faptă având loc în urmă cu doi ani. Conducerea Şcolii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” a susţinut că primul dosar a fost clasat, al doilea fiind în curs de investigare. 
Părinţii mai multor elevi au protestat, luni dimineaţă, în faţa unităţii şcolare, nemulţumiţi de atitudinea conducerii şcolii.

Afla mai multe despreelevviolciolacutoaletascoala
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt