UPDATE - Camera Deputaţilor şi Senatul, şedinţă comună pentru eliminarea pensiillor speciale ale parlamentarilor. Opoziţia critică proiectul, despre care spune că lasă „portiţe” pentru a fi folosite în instanţă

UPDATE - Camera Deputaţilor şi Senatul, şedinţă comună pentru eliminarea pensiillor speciale ale parlamentarilor. Opoziţia critică proiectul, despre care spune că lasă „portiţe” pentru a fi folosite în instanţă

Zi fierbinte, în Parlament, unde ar trebui votată legea care ar trebui să rezolve mult-discutata problemă a pensiilor speciale, jalon al PNRR, amânat de nenumărate ori de actuala coaliţie de guvernare.

Marian Mina, deputat PSD, a declarat la Prima  News că se fac toate diligenţele ca legea să treacă, în conformitate cu angajamentelor luate în PNRR şi că Nicolae Ciucă nu ar fi afectat de legea privind cumulul pensiei cu salariul.

Opoziţia, însă, este de cu totul altă părere.

„Marcel Ciolacu este unul dintre iniţiatorii legii care a dus la pensiile speciale ale parlamentarilor. Legea aşa cum este ea este neconstituţională, făcută în aşa fel încât în instanţă să existe portiţe prin care oamenii să-şi poată continua cumulul pensiei cu salariul”, a precizat Oana Ţoiu, deputat USR.

Analistul politic Adrian Zăbavă a precizat că acesta va fi un examen dat de clasa politică, mai ales în perspectiva alegerilor din 2024.

„Alegerile de anul viitor vor fi o experienţă nouă, pentru că nu am mai trecut printr-un asemenea an electoral niciodată. Alegerile europarlamentare vor da peste cap tot ce ştiam până atunci”, a subliniat Zăbavă.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului este programată la ora 14.00.

Pe ordinea de zi se află propunerea legislativă pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor (Pl-x 411/2023; L 382/2023), care se dezbate în procedură de urgenţă.

”Dorim o reaşezare pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât şi a sistemului de indemnizaţii pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care şi-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate. De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să şteargă inechităţile din sistem, eliminarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării faţă de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivităţii”, se arată în Expunerea de motive a proiectului legislativ.

”Totodată având în vedere situaţia de criză prin care trece ţara noastră ca urmare a efectelor economice post-pandemie, dar şi a conflictului din Ucraina cu consecinţe economice majore şi asupra ţării, considerăm că parlamentarii ar trebui să fie primii care dau dovadă de solidaritate şi respect în cheltuirea banului public în vederea redobândirii încrederii populaţiei în instituţiile publice în general şi în instituţia parlamentului, în special”, se mai arată în documentul citat.

Iniţiatorii consideră că ”parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toţi cetăţenii acestei ţări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate”.

”Prezenta iniţiativă legislativă constituie un pas în vederea asigurării echităţii între cetăţeni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizaţiile speciale ale parlamentarilor. Totodată, prin abrogarea acestor prevederi, se va înregistra un impact bugetar pozitiv, asigurând degrevarea bugetului de stat de plata unor sume consistente”, se mai arată în Expunerea de motive.

Potrivit acestui document, la nivelul anului 2022, după data de 10 iunie (odată cu aplicarea Deciziei CCR, nr. 261/2022) au fost achitate un număr de 583 de indemnizaţii, cu o valoare totală de 19.370.146,80 lei.

”Menţinerea în plată a acestor indemnizaţii ar pune presiune suplimentară pe bugetul de stat într-un context economic pus la grea încercare de crizele succesive sanitare, economice, geopolitice care s-au abătut asupra ţării noastre în ultimii ani”, mai arată iniţiatorii.

Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a emis raport în vederea adoptării  proiectului, cu 7 voturi ”pentru” şi o abţinere.

 

Afla mai multe desprepensii specialelegeparlament
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt