Seidler (USR): Curtea Constituţională apără pensiile speciale ale magistraţilor dincolo de textul Constituţiei

Seidler (USR): Curtea Constituţională apără pensiile speciale ale magistraţilor dincolo de textul Constituţiei
foto: Facebook

”Curtea Constituţională apără pensiile speciale ale magistraţilor dincolo de textul Constituţiei”, consideră deputatul USR Cristian Seidler. El afirmă că, aşa cum pensiile de serviciu ale magistraţilor au fost introduse ”abrupt”, şi nu treptat, la fel ar trebui făcute şi modificările în ceea ce priveşte aceste beneficii.”Faptul că a declarat neconstituţională legea, pe o parte, nu mă miră. Mă miră argumentele, cum că ar fi prea abruptă creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi şi prea mare vechimea cerută în viitor pentru magistraţi. (...) Dacă pentru toată lumea e 35 de ani - eu înţeleg că magistraţii sunt mai speciali în viziunea Curţii Constituţionale, nu sunt de acord cu asta, dar înţeleg asta - dar cam cât de special poţi să fii, ca să fii obligatoriu pensionabil cu 10 ani mai devreme decât toată lumea? Şi cum creşterea vârstei de pensionare de la 47 de ani la doar 60 de ani, nu la 65, ca pentru toată lumea, şi asta făcută în următorii 13 ani, e prea abrupt pentru dânşii? Să-mi fie iertat, dar mie mi se părea că trebuie făcute lucrurile acestea dintr-o dată, nu de alta, dar atunci când au fost introduse pensiile de serviciu, adică pensiile speciale, s-au introdus dintr-odată, nu s-a făcut treptat introducerea lor. Că mai apoi au fost lărgite şi incluşi noi termeni în favoarea beneficiarilor, e la fel de adevărat, dar atunci nu a protestat Curtea Constituţională”, a afirmat Cristian Seidler, miercuri seară, la Prima News.

El a criticat faptul că preşedintele CCR admite că vârsta de pensionare nu este un element de neconstituţionalitate, dar face referire la aceasta în documentul făcut public miercuri. 

 
”Încă o dată: deşi nu sunt de acord, înţeleg anumite lucruri. Dar când efectiv, tu, Curte, recunoşti că nu ai un text constituţional pe care să te bazezi dar totuşi consideri că - şi atenţie! acele considerente sunt obligatorii ca şi cum ar fi un text de lege - practic Curtea Constituţională îşi depăşeşte rolul de a spune: textul ăsta sau ăla e total sau parţial neconstituţional, spune Parlamentului cum doreşte onorata Curte să legifereze Parlamentul. Şi asta nu e admisibil, nu pentru că sunt eu parlamentar în momentul de faţă, asta nu se poate niciodată, niciunde. Şi mă întreb: în ţări civilizate, membre ale OECD, unde nu există pensii speciale pentru magistraţi, sau adaosul pe care-l primesc la pensie cei care au fost magistraţi pentru faptul că au fost magistraţi este unul strict simbolic, acolo nu se respectă statul de drept, nu este independent sistemul juridic?”, a adăugat Cristian Seidler. 
 
El a continuat: ”După ce s-a întâmplat în cazul Colectiv, după ce s-a întâmplat în cazul Ursu, acum când, pentru cine ştie a câta oară, Curtea Constituţională apără pensiile speciale ale magistraţilor dincolo de textul Constituţiei chiar, cam care credeţi că ar putea să fie reacţia cetăţenilor români în încrederea lor în justiţie?”.
 
Seidler a atras, de asemenea, atenţia asupra faptului că, în condiţiile în care ÎCCJ invocă faptul că legea în ansamblul său privind pensiile magistraţilor nu este constituţională pentru că nu arată şi care este impactul bugetar, CCR nu răspunde în niciun fel acestui capăt de cerere.
 
Curtea Constituţională a admis, miercuri, parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă, că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

Afla mai multe desprepensii specialeccrmagistrati
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt