Secretarul General al Guvernului, despre generalul Ciucă: Nicolae Ciucă, pe atunci premier, a anticipat momentul izbucnirii războiului din Ucraina

Secretarul General al Guvernului, despre generalul Ciucă: Nicolae Ciucă, pe atunci premier, a anticipat momentul izbucnirii războiului din Ucraina

Mircea Abrudean, actualul Secretar General al Guvernului şi şef al Cancelariei premierului Nicolae Ciucă la vremea respectivă îşi aduce aminte care a fost cel mai greu moment atunci.
„Cred că a fost în timpul perioadei de şef al Cancelariei prim-ministrului la izbucnirea războiului din Ucraina, situaţie cu care nu ne-am mai întâlnit în această epocă modernă”, a declarat Abrudean.
„O să fac o confidenţă, pentru că tot am fost în mijlocul evenimentelor foarte mult timp. Pe 23 februrie am avut vizita de stat a premierului grec, la Palatul Victoria, iar seara a fost cina de protocol, la care am participat şi eu, a fost Nicolae Ciucă şi o parte din Guvern. La finalul cinei cei doi prim miniştri s-au retras, eram şi eu în acea zonă, discutau despre ceea ce urma să se întâmple, despre situaţia din Ucraina şi Rusia. Premierul grec îi spunea domnului premier la acea vreme, Nicolae Ciucă, faptul că el nu crede că situaţia va escalada, că Rusia nu va intra în Ucraina. Domnul prim-ministru, cu o experienţă considerabilă în această zonă, i-a spus premierului grec un lucru pe care nu o să îl uit niciodată: La noi, în România, în liceu se studiază o carte care se numeşte Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. Mâine dimineaţă Rusia va ataca Ucraina. Iar asta s-a şi întâmplat a doua zi dimineaţa”, îşi aminteşte Abrudean. 
Acesta povesteşte faptul că marea provocare pentru statul român a început după declanşarea războiului, din cauza valului de refugiaţi şi a nevoii uriaşe de sprijin pentru aceştia. În tot acest efort a contat experienţa în armată a generalului în ezervă Ciucă, premierul României la declanşarea războiului.
 

Afla mai multe despreabrudeanciucarazboiucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt