Scenariile guvernării după şocul de duminică. Unde găseşte PSD „marţieni” pentru a guverna şi ce variante are Klaus Iohannis

Scenariile guvernării după şocul de duminică. Unde găseşte PSD „marţieni” pentru a guverna şi ce variante are Klaus Iohannis

După ce ultimele voturi vor fi numărate, iar Biroul Electoral Central va anunţa rezultatele finale ale alegerilor parlamentare 2020, preşedintele Klaus Iohannis va convoca la Palatul Cotroceni consultări cu partidele care au intrat în Parlament. Înainte de alegeri, preşedintele părea convins că are o singură opţiune de premier: Ludovic Orban; şi câteva variante de guvern. După alegeri, apar câteva întrebări: care sunt şansele unei majorităţi solide în jurul PNL şi cât de sigură mai este nominalizarea lui Ludovic Orban, după eşecul PNL de la parlamentare.

Câştigătorul alegerilor parlamentare este Partidul Social Democrat, care obţine aproape 30% din voturi. De asemenea, după redistribuire, partidul care câştigă alegerile este cel mai avantajat, astfel procentul locurilor care vor reveni PSD în Parlament va fi spre 35-38%. Avantajul PSD în alegeri nu înseamnă neapărat că PSD va fi partidul care va da guvernul.

Ce spune Constituţia

Potrivit articolului 103 din Constituţie „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Astfel, fiind în situaţia în care niciunul dintre partide nu a obţinut o majoritate de 50%+1 în Parlament, preşedintele Klaus Iohannis poate propune orice variantă de premier, în urma consultărilor cu partidele parlamentare.

Ce urmează după consultări

După consultările de la Palatul Cotroceni, preşedintele propune un premier, care are termen de 10 zile de la desemnare pentru a cere votul Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Articolul 103, aliniatul 3 din Constituţie prevede că „programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.

Astfel, preşedintele trebuie să se asigure că persoana desemnată să formeze guvernul are susţinere parlamentară suficientă să fie învestit în funcţie. Pentru acest lucru este nevoie de votul a 233 de parlamentari.

Scenarii de guvern

Înainte de alegerile parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în repetate rânduri, că prima opţiune de premier este Ludovic Orban. Declaraţiile preşedintelui erau făcute însă în contextul în care sondajele de opinie indicau o victorie a Partidului Naţional Liberal.

Pe fondul încrederii date de sondajele pe care le consultau liberalii, Ludovic Orban a declarat că „premierul este dat de partidul care câştigă alegerile”, declaraţie care i-a picat perfect liderului PSD, Marcel Ciolacu. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt