Legile Educaţiei agită tot mai rau spiritele în Coaliţia de guvernare. PNL vrea adoptarea lor cât mai repede şi spune că sunt necesare pentru a nu pierde bani din PNRR. Social democratii insa au facut o comisie de 200 de experti care sa analizeze amendamentele si spun că graba liberalilor e justitficată doar de dorinţa lor de a lăsa proiectul in forma dorită de presedintele Iohannis. Mai mult, preşedintele Consiliului Naţional PSD a cerut demisia ministrului Ligia Deca, după ce a lăsat fără atribuţii un secretar de stat PSD, care a criticat proiectul educaţional.
Legile Educaţiei sunt un subiect de discuţie aprins în Coaliţia de guvernare. PNL vrea pe cât posibil să îi îndeplinească dorinţele preşedintelui Klaus Iohannis prin proiectul România Educată şi insistă asupra unor articole din lege.
Pe lista PNL se află şi alte dorinţe, cum ar fi o primă de instalare, egală cu 5 salarii minime brute pe ţară, neimpozabilă, pentru profesorii care merg sa predea in zone defavorizate. Numai că PSD are alte obiecţii şi spune că anumite schimbări prevăzute în proiect ar putea bulversa sistemul de învăţământ.
Graba adoptării acestor legi l-a supărat pe Vasile Dîncu, care acuză PNL de secretomanie. PNL şi PSD însă au revenit asupra deciziei, aşa că au decalat momentul în care vor prezenta proiectul public . Elevii, parintii si dascalii vor afla cum arata noua kege a educatiei pe 15 februarie.
Legile Educaţiei au generat şi un alt scandal în coaliţie. Ligia Deca a decis să îi schimbe atribuţiile secretarului de stat Florin Lixandru, care a criticat noul proiect. Astfel că Vasile Dîncu i-a cerut, iniţial, demisia ministrului Educaţiei. Între timp însă a devenit mai puţin agresiv în declaraţii.
Legile Educţiei ar urma să fie adoptate în Parlament în două luni după finalizarea proiectului şi dezbaterea publică.