Rareş Bogdan, întrebat dacă Bogdan Aurescu e tot ce poate mai bun diplomaţia românească: E o zonă unde nu eu hotărăsc sau PNL. Nu noi l-am numit acolo... Statul

Rareş Bogdan, întrebat dacă Bogdan Aurescu e tot ce poate mai bun diplomaţia românească: E o zonă unde nu eu hotărăsc sau PNL. Nu noi l-am numit acolo... Statul
Inquam Photos/Octav ganea

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat, referindu-se la ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, că nu el sau PNL a decis ca acesta să ocupe funcţia de şef al diplomaţiei din România, ci Statul. Bogdan a adăugat că, de-a lungul timpului, România a avut miniştri de externe excepţionali. Europarlamentarul liberal a afirmat, de asemenea, că ar schimba mai mulţi miniştri.

Întrebat, duminică seară, la Prima News, dacă Bogdan Aurescu este tot ce se poate mai bun în diplomaţia românească, Rareş Bogdan a precizat că acesta nu a fost pus în funcţie de PNL.

”O, diplomaţia română are oameni excepţionali. E o zonă unde nu eu hotărăsc sau PNL. Nu noi l-am numit acolo”, a declarat Rareş Bogdan.

Întrebat cine l-a numit, Rareş Bogdan a afirmat: ”Statul”.

Europarlamentarul a precizat că, de-a lungul timpului, România a avut miniştrii de externe excepţionali.

”De-a lungul timpului, România a avut miniştri de externe excepţionali şi istoric, dar şi în ultimii 30 de ani. L-aş numi, de exemplu, pe Cristian Diaconescu, ca să nu mă duc la un domn pe care îl ador pentru limbajul lui şi pentru cultura lui fabuloasa, domnul Pleşu, de exemplu”, a declarat Rareş Bogdan.

Întrebat despre situaţia Canalului Bâstroe, europarlamentarul a subliniat că România nu a trădat niciodată şi este un partener corect şi onest.

”România nu a trădat niciodată şi este un partener extrem de onest şi corect E o discuţie absolut normală, nu trebuie să se escaladeze. E important să primim informaţii corecte, reale, ce s-a întâmplat, ce se întâmplă cu flora, cu faina. Şi în acelaşi timp să fim conştienţi de celălalt aspect, cp Ucraina este o ţară în război. Dcaă cade Ucraina, dacă Ucraina e o ţară cucerită, cade, România era într-un real politic, Polonia şi fraţii noştrii de dincolo de Prut. În momentul ăsta, cifrele care se dau sau nu se dau, sunt de 1000 de oameni medie pe zi pe care le pierde Ucraina în linia frontului (...) Canalul Bâstroe nu are strict numai un rol comercial, pentru cereale sau sare, are şi un rol strategic. Când analizăm chestiunea Bâstroe, trebuie să primim datele exacte şi să negociem”, a declarat Rareş Bogdan.

Întrebat dacă îl monitorizează cineva pe Bogdan Aurescu, Rareş Bogdan a răspuns că presa îl monitorizează.

”Dumneavoastră, presa. Nu este membru PNL (...) Sunt prieten cu Emil Hurezeanu. A făcut cât a putut, ce a putut şi s-a întors la post. A stat 72 de zile la Bucureşti. Nu a primit niciun telefon de la MAE, să facă o informare şi verbală, nu doar scrisă”, a mai declarat Rareş Bogdan.

Întrebat, de asemenea, dacă l-ar mai ţine în funcţie pe Bogdan Aurescu, dacă ar fi şeful lui direct, europarlamentarul a răspuns negativ.

”Eu? Nu. Aş mai concedia încă câţiva miniştri. Mulţi... şi de la PSD. Nu vreau scandal, nici cu Aurescu, nici cu alţii. Cred că l-aş chema (pe Aurescu- n.r.) să îl întreb ce are de gând. Pe Petre Daea, care mi-e simpatic, l-aş ruga să fie un fel de şef la târguri, oboare. Mi-e simpatic, ca un bunicuţ, dar nu rezolvă problema”, a mai declarat Rareş Bogdan.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt