Ministrul Raluca Turcan scrie pe Facebook că „punctul nevralgic al sistemului de asistenţă socială din România este sistemul însuşi”. Pentru a corecta „această deficienţă majoră va fi propusă o schimbare radicală de abordare şi de conţinut în ceea ce priveşte serviciile sociale”, precizează Turcan.
„Campania naţională dedicată persoanelor vulnerabile, pe care am derulat-o prin ANOFM şi ANPIS, a arătat că statul face mult prea puţin, în acest moment, pentru cei mai săraci dintre români”, scrie Raluca Turcan.
Inspecţia socială a desfăşurat activităti de verificare în 1.966 UAT, a verificat 40.292 din cei 110.711 titulari de ajutor social şi 99.593 de titulari de ajutor social din cei 261.775 şi a identificat 4.145 de persoane cu risc mare de vulnerabilitate.
Au fost identificate mii de persoane cu nevoi speciale care scăpau statisticilor oficiale şi care nu beneficiau de sprijinul necesar. Iată câteva exemple relevante de lucruri identificate în timpul acţiunii de inspecţie socială:
- 267 persoane cu afecţiuni de sănătate grave care nu beneficiază de măsuri de protecţie specială pentru persoane cu dizabilitate/ invaliditate;
- 10 copii fără certificate de naştere (fără identitate), pentru care inspectorii sociali au dispus măsuri în consecinţă;
- 2.091 copii aflaţi în familiile beneficiare de ajutor social neşcolarizaţi, care au abandonat cursurile şcolare sau se află în risc de abandon şcolar. Au fost dispuse măsuri de sprijin, la nivel local. Alţi 15 copii cu probleme de sănătate nu erau cuprinşi în învăţământul special şi au fost dispuse măsuri pentru ca ei să poată avea acces la educaţie.