România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate la 15 aprilie, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Rezultatele confirmă astfel efectul pozitiv al investiţiilor masive promovate de Guvernul PSD în economia românească.
Anul trecut, valoarea investiţiilor publice a fost la un nivel-record de 101 miliarde de lei, adică peste 20 de miliarde de euro. Pentru 2024, valoarea prognozată a acestora este de peste 120 de miliarde de lei, adică echivalentul a 7,2% din PIB.
S&P reconfirmă ratingul bun al României şi perspectiva stabilă
Agenţia de rating S&P a reconfirmat, la 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă.
Decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută, în opinia agenţiei, de stocul moderat de datorie externă şi guvernamentală şi de perspectivele solide de creştere ale ţării noastre în următorii doi ani.
Agenţia S&P a scos în evidenţă atât rezilienţa de care a dat dovadă piaţa muncii din ţara noastră, cât şi faptul că şomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate.
România, pe locul 5 în UE în privinţa creşterii producţiei industriale
Datele publicate de INS arată că în România, în februarie 2024, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă, atât ca serie brută (+10,8%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+2,7%).
Potrivit Eurostat, producţia industrială a crescut cu 0,8% în zona euro şi cu 0,7% în UE, în luna februarie comparativ cu luna ianuarie. Statele membre cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale au fost: Irlanda (3,8%), Ungaria (3,5%), Slovenia (3,3%), Letonia (2,9%) şi România (cu un avans de 2,7%).
Datele confirmă astfel că programele de ajutor de stat pe zona industriei prelucrătoare şi în cea a materialelor de construcţii, lansate de Guvernul Ciolacu în toamna lui 2023, încep să funcţioneze.
Prin politicile PSD, România înregistrează o creştere economică sănătoasă, susţinută de investiţii şi nu de consum. Crescând cu 33% anul acesta, valoarea investiţiilor publice a depăşit în 2023 suma deficitului public. Acest lucru s-a concretiza şi în crearea a peste 75.000 de noi locuri de muncă.