Ministrul Muncii, Raluca Turcan a fost prezentă astăzi în emisiunea Insider Politic, moderată de Sebastian Zaichmann. Demnitarul a răspuns întrebărilor legate de pensiile oamenilor obişnuiţi, pensiile speciale, sporuri, taieri, majorări şi planurile pe care şi le face guvernanţii pentru anii următori.
Sebastian Zaichmann: Cum s-a ajuns în situaţia ca angajaţii la stat să primească celebrele sporuri de calculator sau de praf?
Raluca Turcan: Excepţia a ajuns să devină regulă. Am ajuns ca prin lobby făcut în Parlament, diferite categorii profesionale să apară cu excepţii de la regula stabilită pentru toţi bugetarii. Ponderea cheltuielilor statului este peste media europeană.
Facem o analiza temeinică a acestor sporuri şi nu intrăm populist în subiect. Pentru o bună parte a angajaţilor din sistemul bugetar, sporurile au ajuns să fie completări la salariu. Mai bine creştem salariile de bază decât să avem tot felul de sporuri care nu îşi au rostul.
Avem anomalii în care angajaţi dintr-o comună mică au salarii mai mari decât angajaţi dintr-un oraş de trei ori mai mare. Salariile în primării au explodat.
Sebastian Zaichmann: Un angajat bugetar va rămâne cu un salariu mai mic după ce îi tăiaţi o parte din sporuri?
Raluca Turcan: Nu intenţionăm să facem lucrul acesta. Acolo unde sunt salarii mici, nivelul veniturilor nu intenţionăm să scadă deloc.
Sunt salarii cărora li se adaugă sporuri de până la 85%.
Sebastian Zaochmann: Din 2022, dacă veţi tăia partea de sporuri, unele salarii vor scădea, presupun.
Raluca Turcan: Aici va fi o decizie politică. Principiul de la care plecăm este să nu scadă veniturile. Însă dacă se elimină anumite sporuri la nivelul unor salarii foarte mari, s-ar putea să se opereze mici modificari.
Sebastian Zaichmann: Adică ar putea să scadă salariile foarte mari.
Raluca Turcan: Ar putea, dar nu este încă o decizie luată.
Sebastian Zaichmann: Câte sporuri aveţi?
Raluca Turcan: Eu, ca ministru, nu am niciun spor. Demnitarii nu au sporuri.
Sebastian Zaichamm: În subordinea dumneavoastră sunt angajaţi care au diverse sporuri?
Raluca Turcan: Sunt sporuri care se dau pentru condiţii vătămătoare. Am putea face majorări din pix la pensii, dar aţi văzut unde au dus.
PSD a intoxicat 5 milioane de oameni şi familiile lor că poate creşte pensiile cu 40%. Noi nu tindem spre această majorare artificială pe care o vehiculează PSD. Azi spune 40%, mâine te trezeşti că spune 60%, că doar nu îi doare gura, nu sunt la guvernare, nu trebuie să ţină o economie în funcţiune.
Noi ne propunem să recalculăm 5 milioane de pensii în 2 ani de zile. Am evaluat deja 1.000 de dosare.
Sebastian Zaichmann: Pregăteşte Guvernul majorarea vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei?
Raluca Turcan: Răspunsul este nu. Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani.
Avem aproximativ 9.500 de pensii speciale, unde pensia medie este de 9.600 de lei, în timp ce pensia medie pentru 4,9 milioane de pensionari este aproximativ 1.500 de lei şi 2,7 milioane de pensionari au pensiile sub 1.500 lei. E o inechitate crasă pe care nu poţi să o laşi neatinsă.
Sebastian Zaicmann: Gabriela Firea a declarat că PNL nu vrea să majoreze alocaţiile şi că sunteţi arogantă şi lipsită de empatie.
Raluca Turcan: Declaraţia doamnei Firea a fost făcută la câteva minute după votul în Parlament, în comisiile de specialitate, unde domnia sa s-a abţinut la proiectul de buget care cuprinde şi partea de alocaţii.
Sebastian Zaichmann: Deci nu a votat împotrivă, cum v-aţi fi alteptat.
Raluca Turcan: Nu, nu a votat împotrivă, nu au fost poziţionări vehemente. E o abordare politicianistă. La începutul anului se dădeau cu fundul de pământ că nu o să facem majorarea alocaţiilor. Am făcut-o. Cum au manipulat pensionarii, acum încearcă să manipuleze subiectul “copii”.
Ca să majorezi alocaţiile în continuare ai nevoie de minim 3 miliarde de lei. Nu avem tiparniţă la Palatul Victoria sau la Ministerul Muncii.
Sebastian Zaichamann: Se vor închide minele?
Raluca Turcan: Este evidentă necesitatea unei reconversii. Chiar vorbeam despre necesitatea unei centrale pe gaz care poate fi făcută în zona.