Măsurile de creştere economică şi reducere a inflaţiei au rezultate peste aşteptări: BNR este obligată să îşi schimbe prognoza şi vine cu date mai bune

Măsurile de creştere economică şi reducere a inflaţiei au rezultate peste aşteptări:  BNR este obligată să îşi schimbe prognoza şi vine cu date mai bune
foto: Pixabay

Banca Naţională a României (BNR) a scăzut dobânda cheie de la 7% la 6,75%. Decizia luată de BNR confirmă viabilitatea politicilor implementate de Guvern, care vizează creşterea economiei prin investiţii mari şi reducerea accentuată a inflaţiei.

În discuţiile privind evoluţia recentă a inflaţiei, membrii Consiliului au arătat că rata anuală a inflaţiei şi-a accelerat scăderea în primele două luni ale trimestrului II/2024, coborând în mai sub nivelul prognozat, la 5,12 la sută, de la 6,61 la sută în martie, în principal ca urmare a ieftinirii substanţiale a energiei, îndeosebi a gazelor naturale, sub influenţa modificărilor legislative aplicate începând cu aprilie 2024, precum şi pe fondul continuării descreşterii dinamicii preţurilor alimentelor“, este concluzia exprimată în minuta şedinţei BNR de politică monetară.

Analiza BNR mai arată şi faptul că inflaţia va continua să scadă şi în următoarea perioadă, într-un ritm care va depăşi prognozele anterioare. „Potrivit recentelor date şi analize, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în lunile următoare pe o traiectorie semnificativ mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din luna mai 2024, care cobora la 4,9 la sută în decembrie 2024, la 3,5 la sută în ultima lună a anului 2025 şi la 3,4 la sută la finele orizontului proiecţiei”, se precizează în documentul Băncii Naţionale.

Concluzia specialiştilor este confirmată şi de ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Valoarea de 4,9% a inflaţiei, prognozată de BNR pentru finalul acestui an, a fost atinsă încă din luna iunie.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei, datele Băncii Naţionale pentru următoarele două trimestre indică, de asemenea, o accelerare peste prognoze. „Noile evaluări indică creşteri trimestriale semnificative ale economiei în trimestrele II şi III/2024, şi mai solide decât s-a previzionat anterior, implicând o redresare progresivă a dinamicii anuale a PIB în acest interval “, mai scrie în documentul citat.

Afla mai multe desprebnrdobandaeconomie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt