Klaus Iohannis: Patru ani ne-a luat ca să ne dăm seama, după proteste masive, că anumite lucruri trebuie rediscutate cu fermierii?

Klaus Iohannis: Patru ani ne-a luat ca să ne dăm seama, după proteste masive, că anumite lucruri trebuie rediscutate cu fermierii?

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Strasbourg, că este o distanţă prea mare între cetăţeanul elector european şi clasa politică europeană şi trebuie să existe o reapropiere, el dând ca exemplu protestele fermierilor din întrega Uniune Europeană. ”Patru ani ne-a luat, ca să ne dăm seama, după proteste masive, că anumite lucruri trebuie rediscutate cu fermierii?”, s-a întrebat Klaus Iohannis, el arătând că deciziile referitoare la politica agricolă comună s-au luat în 2020, înainte de pandemie.
”Pledez pentru o Uniune puternică, consolidată, unită, solidară şi cu concepte solide pentru parcursul pentru următorii ani, în beneficiul cetăţenilor europeni”, a spus şeful statului. Şeful statului a precizat că trebuie să vedem unde să ne concentrăm, ca să crească din nou încrederea cetăţenilor în ceea ce face UE.
”Am mai spus-o şi cred că o să mai spun şi în continuare, este o distanţă prea mare între cetăţeanul elector european şi clasa politică europeană. Trebuie să ne reapropiem, trebuie să venim cu soluţii nu pe termen scurt ci pe termen mediu şi lung şi trebuie să discutăm aceste soluţii cu cei care sunt vizaţi de ele”, a arătat şeful statului. Klaus Iohannis a dat exemplul politicii agricole comune, care a provocat multe frământări în aceste zile.
”Deciziile referitoare la politica agricolă comună s-au luat în 2020, înainte de pandemie. Suntem în 2024, oare de ce a fost nevoie să avem după patru ani proteste masive ale fermierilor, în toată Uniunea Europeană, ca să ne dăm seama că unele concepte trebuie rediscutate? Patru ani ne-a luat, ca să ne dăm seama, după proteste masive, că anumite lucruri trebuie rediscutate cu fermierii? Este doar un exemplu cum, de multe ori, suntem prea departe de interesele oamenilor pe care până la urmă vrem să îi ajutăm să îşi facă treaba”, a spus Iohannis.
Preşedintele României a mai afirmat că sunt şi chestiuni strategice legate de conceptul de Uniune Europeană de care trebuie să se ocupe cât mai repede.
”Funcţionarea Uniunii, în interior, trebuie să devină mai eficientă, mai fluidă, mai rapidă, deci arhitectura Uniunii trebuie îmbunătăţită. Uniunea trebuie să se extindă, asta e opinia mea, este nevoie să includem Moldova, Ucraina, Balcanii de Vest. Ei vor să fie parte din UE, noi vrem să fie cu noi, de ce durează pentru unii deja de 20 de ani aceste discuţii? Deci trebuie să fim şi aici mai hotărâţi mai aplicaţi”, a completat şeful statului.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt