Alina Gorghiu crede că demisia este o reacţie la propunerea legislativă pentru desfiinţarea acestui institut, pe care a iniţiat-o împreună cu Iulia Scântei, Alexandru Muraru, Andronache Gabriel şi Cupşa Ioan. „Un gest tardiv şi cinic faţă de cei care aşteaptă de mai bine de 30 de ani adevărul despre evenimentele din decembrie 1989. Dar care demonstrează fără echivoc de ce Iliescu şi-a dorit IRRD. Ca să ascundă vinovaţii şi vinovăţiile pentru victimele de atunci”, scrie Gorghiu.
Alina Gorghiu spune că este „dezagreabilă dezinvoltura cu care acest personaj pleacă dintr-o funcţie care i-a adus mulţi bani într-un interval lung de timp, fără a face mai nimic în afară de a populariza propriile lor interpretări asupra Revoluţiei Române din 1989, astfel încât să împiedice ancheta în „Dosarul Revoluţiei”. Dacă adăugăm şi neregulile financiare constatate prin Rapoartele Curţii de Conturi este mai mult decât suficient pentru a înţelege că desfiinţarea IRRD este obligatorie. De aceea, am încredere că iniţiativa legislativă pentru desfiinţarea IRRD va merge pe repede înainte. Datorăm asta eroilor Revoluţiei Române din Decembrie 1989”.
Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat la finele lunii martie că parlamentarii liberali vor depune o propunere legislativă de desfiinţare „a acestui Institut al lui Iliescu, care ţine umbră deasă pe evenimentele Revoluţiei din ‘89”, după ce magistraţii Curţii Constituţionale a României au decis că desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 este neconstituţională.