Preşedintele Klaus Iohannis afirmă în mesajul transmis cu ocazia Zilei NATO că prin demersurile de până acum, NATO a demonstrat coerenţa şi consistenţa deciziilor privind apărarea colectivă, inclusiv prin implementarea măsurilor de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, la care contribuţia României este semnificativă şi că Alianţa a avut un rol important şi în privinţa gestionării pandemiei de COVID-19, prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate. Preşedintele afirmă că va continua să susţină consensul transpartinic în alocarea procentului de 2% din PIB pentru domeniul apărării, această finanţare contribuind la consolidarea NATO, inclusiv prin prezenţa în regiunea Mării Negre. ”Totodată, consider că este foarte important să continuăm pe calea întăririi parteneriatului strategic între NATO şi UE, astfel încât să eficientizăm coordonarea pentru a folosi potenţialul deosebit pe care cele două organizaţii esenţiale îl oferă statelor membre şi cetăţenilor săi, prin asigurarea securităţii şi prosperităţii. Numai uniţi vom fi mai puternici!””, conchide Iohannis.
”Ca în fiecare an, sărbătorim în prima duminică din luna aprilie Ziua NATO în România. Marcăm, totodată, aniversarea a 72 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, o alianţă politico-militară fundamentală pentru pacea, securitatea şi prosperitatea internaţionale, cea mai de succes Alianţă de apărare colectivă din istorie. NATO consolidează legătura unică şi profundă a Europei cu America de Nord, ambele continente unite de valori democratice şi de interese de securitate comune.
Evoluţiile actuale la nivel internaţional se menţin dinamice şi impredictibile, iar provocările de securitate se înmulţesc şi se diversifică. Puterea Alianţei de a face faţă acestui context se bazează pe solidaritatea statelor membre în îndeplinirea apărării colective.
În plus, capacitatea NATO de a-şi îndeplini obiectivul său major, acela de apărare a tuturor cetăţenilor şi teritoriilor aliate, se datorează şi procesului constant de adaptare şi transformare la care România a participat în mod activ şi substanţial în ultimii ani...”