Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a declarat, întrebată dacă poate garanta, din discuţiile avute cu magistraţii, că nu vor atac la Curtea Constituţională legea pensiilor speciale, că nu poate garanta nimic, poate doar să îşi dorească să nu fie sesizat actul normativ la CCR. „Este atributul legal al celor de la Înalta Curte, îşi pot exercita acest drept, dacă, în urma analizei pe care o fac, consideră că nu au fost îndeplinite solicitările pe care Curtea Constituţională le-a trecut în considerentele hotărârii pe care au emis-o pe legea pensiilor de serviciu”, a completat ministrul PNL.
Chestionată ce semnale arede la magistraţi, ca ministru al Justiţiei, Gorghiu a răspuns: „Eu nu am discuţii private”.
„Eu nu am discuţii private şi nici nu pot să vă comunic dacă aş avea vreo discuţie de asemenea natură. Dar nu pun întrebări legate de decizia pe care altă instituţie o ia şi voi lua act de acea decizie când se va face publică”, a completat Alina Gorghiu.
Senatul a adoptat, miercuri, cu 89 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi o abţinere, modificările la proiectul de lege privind pensiile de serviciu, pentru punerea actului normativ în acord cu decizia Curţii Constituţionale, după ce iniţiatva legilativă a fost respinsă de către judecătorii constituţionali. Senatul este primul for sesizat pe proiectul de lege, Camera Deputaţilor fiind decizională.
Biroului permanent al Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, ca raportul comisiilor de constituionalitate, buget şi muncă ale Camerei să emită raportul pe proiectul privind pensiile speciale până luni, ora 14.00. Iniţiativa legislativă va intra la vot final tot în plenul de luni, ora 17.00, a mai hotărât conducerea Camerei.