Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti continuă să implementeze proiecte care aduc plus-valoare comunităţii locale şi care, totodată, asigură respectarea drepturilor cetăţenilor în privinţa accesului la servicii culturale de calitate. Proiectul este pus în practică urmare a unor cercetări sociologice, conform cărora locuitorii Sectorului 4 întâmpină dificultăţi în a avea acces la cultură, acest aspect fiind cauzat de faptul că în sudul Bucureştiului nu există nicio instituţie cultural-artistică de nivelul unui teatru, iar deplasarea spectatorilor către sălile de spectacol din centrul oraşului nu este doar costisitoare, ci şi extrem de obositoare.
În aceste condiţii, a fost clară necesitatea înfiinţării unei astfel de instituţii culturale, la care să aibă acces toate categoriile de public, începând de la copiii de grădiniţă şi până la seniorii Sectorului 4.
„Este un privilegiu să avem astăzi posibilitatea să începem şi ultima promisiune pe care am făcut-o în anul 2020. Am promis că facem un teatru şi da, am început, astăzi, efectiv, construcţia unui obiectiv de care comunitatea noastră, şi nu numai, are nevoie. Oamenii au nevoie de cultură. Accesul comunităţii Sectorului 4 la ceea ce înseamnă spectacole, actori, socializare din punctul acesta de vedere nu se poate face din vorbe, ci avem nevoie de exemple clare, de exemple explicite, de lucruri concrete cum astăzi, în baza unei autorizaţii de construire, putem să vorbim despre noul teatru din Sectorul 4. În ultimii ani, comunitatea Sectorului 4 a adoptat o viziune modernă şi durabilă de dezvoltare.
Dovadă sunt străzile curate, iluminate, infrastructura educaţională, creşele, grădiniţele, şcolile, liceele, infrastructura sanitară, unităţile medicale pe care deja le-am inaugurat şi pe cele pe care le-am început şi vom începe, infrastructura de transport, pasajele, lărgirile şi toate acestea, obiective realizate cu un aport important din bugetul local pe de-o parte, din programe guvernamentale pe de altă parte şi, mai presus decât orice, din bani europeni. Pentru că banii europeni, apartenenţa la Uniunea Europeană, a reprezentat o şansă de dezvoltare pentru comunitatea Sectorului 4”, a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, în cadrul unei conferinţe de presă.
În momentul de faţă, a fost încheiată procedura de proiectare a acestui edificiu şi a fost emis ordinul de începere a lucrărilor de construire a primului şi singurului teatru din Sectorul 4, ridicat în Parcul Orăşelul Copiilor, cu acces din Şoseaua Olteniţei. Lucrările vor dura aproximativ doi ani şi vor costa cel mult 10 milioane de euro.
Clădirea, cu un design futurist, va avea o suprafaţă desfăşurată de 2.600 mp, dispusă pe parter, etajul 1, supantă şi terasă circulabilă. Conform proiectului tehnic întocmit de specialişti, incinta noului teatru va avea o sală de spectacole de aproximativ 250 de locuri, două săli de conferinţe, spaţii pentru birouri, precum şi o zonă de relaxare şi socializare amenajată pe terasa circulabilă.
Despre utilitatea acestui proiect foarte important pentru Bucureşti a vorbit şi senatoarea Gabriela Firea, prezentă la eveniment.
„Aici, vor veni la teatru bucureşteni din toate sectoarele. În vremuri în care se vorbeşte mai mult despre infrastructură, noi discutăm azi despre cultură, ceea ce e un lucru minunat. Îl felicit pe colegul meu, Daniel Băluţă, că pe lângă proiectele dedicate investiţiilor în infrastructură, în fluidizarea traficului, în sănătate, iată că are dorinţa de a investi şi în cultura poporului nostru, până la urmă. Sunt lucruri bune care trebuie să continue. Urez succes constructorilor şi ne dorim ca într-un timp cât mai scurt să venim aici, la spectacole”, a declarat Gabriela Firea.
Toţi copiii din Sectorul 4 vor avea acces la această facilitate culturală, unde vor putea viziona spectacole de teatru, concerte şi vor putea participa la diverse evenimente culturale, precum expoziţii de pictură, de fotografie, lansări de carte etc.
Totodată, sălile de spectacol vor putea fi puse la dispoziţia grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din sector, care vor dori să organizeze aici diverse activităţi artistice, vernisaje, spectacole pentru copii şi tineri. Mai mult, părinţii îi vor putea duce pe cei mici, în timpul liber, la cursuri de actorie, muzică sau balet.
În semn de mulţumire pentru implicarea Sectorului 4 în domeniul cultural-artistic, la conferinţa de presă a fost prezentă şi actriţa Monica Davidescu, alături de mai mulţi colegi de breaslă.
„Vă mulţumesc pentru atenţia pe care o acordaţi culturii, mai ales în condiţiile în care Bucureştiul nu are acum, nici măcar un singur festival de teatru, cum există, spre exemplu, la Craiova. Ştiu că domnul primar Daniel Băluţă a încercat şi în trecut să găsească locaţia potrivită pentru acest teatru şi mă bucur că a reuşit deja să înceapă aceste lucrări aici, atât de aproape de parc. Sunt convinsă că atât domnul primar, cât şi doamna senator Gabriela Firea, vor avea alături oameni dedicaţi rezolvării problemelor oraşului”, a declarat actriţa.