Fechet: Nu există niciun motiv pentru care românii să strângă PET-uri în balcon, pentru că niciun ambalaj fără garanţie nu va genera cei 50 de bani

Fechet: Nu există niciun motiv pentru care românii să strângă PET-uri în balcon, pentru că niciun ambalaj fără garanţie nu va genera cei 50 de bani
foto: Pixabay

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat, miercuri, că nu există niciun motiv pentru care românii să strângă în aceste zile PET-uri pentru că niciun ambalaj SGR fără garanţie nu va genera cei 50 de bani. El a explicat că la RVM vom duce doar ambalaje pentru care s-a plătit garanţia şi care fac parte din sistemul garanţie – returnare.
“Astăzi nu există niciun motiv pentru care românii să strânge PET-uri în balcon pentru că niciun ambalaj SGR fără garanţie nu va genera cei 50 de bani. Cu alte cuvinte, la RVM vom duce doar ambalaje pentru care s-a plătit garanţia şi care fac parte din sistemul garanţie – returnare, RVM-ul nefiind setat să preia şi alte tipuri de ambalaje. Din acest motiv, anunţ că acele PET-uri vechi, doze de aluminiu şi ce ar mai putea fi strâns astăzi sau adunat prin cămara sau prin balcon ar trebui să parcurgă traseul firesc al fracţiei reciclabile şi cetăţenii ar trebui să le ducă la punctele de colectare pentru că ele nu vor avea nicio valoare în ceea ce priveşte cei 50 de bani, respectiv garanţia SGR”, a declarat Mircea Fechet, miercuri, într-o conferinţă de presă.
 
El a precizat şi când vor ajunge pe piaţă ambalajele SGR.
 
“Volumul stocurilor care există deja în depozitele producătorilor, fie în depozitele distribuitorilor sau chiar în depozitele magazinelor, vor fi comercializate fără sigla SGR pentru că nu există niciun motiv care acele recipiente să fie întoarse în fabrici. Unele dintre ele nici măcar nu au fost produse în România, iar din punct de vedere al protecţiei mediului acesta ar fi un lucru care nu ne-ar ajuta cu nimic. Vom vinde toate acele stocuri şi pe măsură ce producătorii pun pe piaţă noile produse şi pe măsură ce se epuizează acele stocuri, bineînţeles că vor apărea pe raft ambajalele SGR. În prima săptămână, spre exemplu, ne aşteptăm să vedem pe rafturi doar acele produse care au termen de valabilitate mai mic de o săptămână şi care nu puteau fi produse decât în acel interval, dar pe măsură ce sistemul garanţie – returnare va funcţiona, aceste stocuri, că discutăm despre apa plată, apă minerală, bere, vin, băuturi răcoritoare vor fi uşor, uşor vândute şi pe rafturile magazinelor vom vedea ambalajele SGR, cele pentru care vom plăti o garanţie de 50 de bani”, a mai transmis ministrul Mediului.
 
Sistemul Garanţie Returnare va fi lansat în 30 noiembrie. 
 

Afla mai multe desprepetgarantiefechet
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt