Plafonarea preţurilor la alimentele de bază îşi arată, în ultimele luni, efectele pozitive asupra buzunarelor românilor, şi sprijină creşterea economică. Tot mai mulţi cetăţeni maghiari îşi fac cumpărăturile în supermarketurile din România
Datorită eforturilor PSD, România este pe calea cea bună în ceea ce priveşte creşterea nivelului de trai, ţara noastră a ajuns un „magnet” regional pentru vecinii noştri. Cu investiţii şi programe care îi sprijină pe românii cu venituri mici şi medii şi îi susţin pe fermierii şi procesatorii locali, cetăţenii unguri îşi orientează majoritatea achiziţiilor importante spre România.
Aceştia preferă marfa de la noi datorită preţurilor mai mici, la aceeaşi calitate sau chiar mai bună. În plus, şi combustibilii sunt mai ieftini în România decât în Ungaria cu 7-9%, astfel încât odată cu aprovizionarea, ungurii fac şi „plinul” de combustibil. Cumpărătorii unguri afirmă că totul este mai accesibil în România decât în propria lor ţară.
Record la depozitele românilor din bănci şi la investiţiile în titluri de stat
O dată cu limitarea adaosului comercial pentru anumite produse de bază de către guvernul PSD, preţurile mai mici le-au dat românilor posibilitatea de a-şi reduce cheltuielile lunare şi de a face şi economii.
Dovezi sunt depozitele populaţiei la bănci, care au atins, conform datelor BNR, în luna februarie, un nivel istoric de 224 miliarde de lei. Mai mult, de remarcat este şi succesul celei mai recente emisiuni de titluri de stat Fidelis, la care românii au subscris circa 1 miliard de euro (în lei şi valută).
Datele INS arată o evoluţie pozitivă constantă, între februarie 2023 şi februarie curent, a veniturilor medii lunare, măsurile PSD ducând la o creştere reală cu 7% a puterii de cumpărare a românilor. De asemenea, şi salariul minim brut a crescut, o măsură cu un impact semnificativ pentru aproximativ 30% dintre angajaţii din România.
Măsurile PSD au adus în 2024 o premieră istorică
Pentru prima dată, România a depăşit Ungaria la PIB/ cap de locuitor exprimat în standardele puterii de cumpărare.
Datele publicate, luna trecută, de Eurostat arată că pe baza cifrelor din 2023, România se situează la acest capitol la 78% din media UE (1% în plus faţă de 2022), şi a depăşit Ungaria la acest indicator, vecinii fiind la doar 76%. Mai mult, România se apropie uşor de Polonia (80%).
Din nou, datele statistice confirmă că programele PSD de investiţii aduc cea mai mare rată de multiplicare în economie şi dezvoltă România.