Fostul preşedinte american Donald Donald Trump ar fi discutat informaţii potenţial sensibile despre submarinele nucleare americane cu un miliardar australian, Anthony Pratt, la trei luni după ce şi-a încheiat mandatul la Casa Albă, relatează The Guardian, citat de news.ro.
Citând o sursă care cunoaşte relatarea australianului către anchetatorii procurorului special Jack Smith, canalul de ştiri american ABC News a relatat că Trump ar fi discutat despre „presupusul număr exact de focoase nucleare pe care [submarinele americane] le transpportă în mod obişnuit şi exact cât de aproape. se presupune că pot ajunge lde un submarin rus fără a fi detectate”.
Smith a formulat împotriva lui Trump 40 de acuzaţii penale legate de păstrarea informaţiilor clasificate după ce şi-a încheiat mandatul. Fostul preşedinte se confruntă, de asemenea, cu 17 capete de acuzare penală privind alegerile (patru federale, formulate de Smith şi 13 în Georgia) şi 34 pentru plăţi în schimbul tăceriii către actriţa de filme pentru adulţi Stormy Daniel
În ciuda unei astfel de situaţii extreme – inclusiv procese civile pentru fraudă şi defăimare – el conduce scrutinul prezidenţial republican cu o marjă mare şi este favorit net pentru a-l înfrunta pe Joe Biden în cursa din 2024 pentru Casa Albă.
Potrivit informaţiilor, Smith nu a inclus nicio informaţie despre presupusa conversaţie a lui Trump din aprilie 2021 cu Pratt în rechizitoriul său din iunie împotriva lui Trump.
ABC a spus că Trump a vorbit cu Pratt, în staţiunea sa Mar-a-Lago, din Florida, în aprilie 2021.
Pratt ar fi împărtăşit apoi informaţiile despre submarine „în câteva minute” de la aflarea lor, şocând un angajat al lui Trump care l-a auzit.
Pratt, potrivit ABC, a continuat să împărtăşească informaţiile cu cel puţin 45 de persoane, inclusiv propriii angajaţi, jurnalişti, oficiali străini şi australieni „şi trei foşti premieri australieni”.
Nu este clar dacă ceea ce i-a spus Trump lui Pratt a fost corect, a precizat ABC. Cu toate acestea, anchetatorii i-au cerut să nu mai repete ceea ce a auzit.
Pratt, a cărui firmă de ambalaje din carton, Pratt Industries, are sediul în SUA, le-a spus anchetatorilor că a repetat ceea ce i-a spus Trump pentru că a vrut să demonstreze că pledează pentru Australia în SUA.
La acea vreme, Australia negocia achiziţia de submarine nucleare din SUA. Acordul a fost încheiat anul acesta.
Trump nu a comentat încă aceste informaţii.
Fostul premier australian Malcolm Turnbull a declarat pentru The Guardian că Pratt nu a vorbit cu el.
„Trump m-a întrebat la începutul lui 2017 de ce cumpărăm submarine franceze şi nu americane”, a spus Turnbull.
Guvernul australian nu a avut un răspuns ca urmare a difuzării acestei infornaţii. Birourile premierului şi ale ministrului de externe au fost contactate pentru comentarii.
Pratt a fost rugat să comenteze prin intermediul companiei sale, Visy Industries, precizează The Guardian.