Dat afară pentru că îşi făcea treaba

Dat afară pentru că îşi făcea treaba

Dat afară fără explicaţie, după ce, timp de un an, a încercat să schimbe sistemul în bine. Este povestea aproape ireală prin care trece fostul vicepreşedinte al Autorităţii pentru Protecţia Copilului. Omul s-a trezit cu înştiinţarea de demitere pe masă, după ce, luni de zile, ar fi fost presat să stea deoparte. Legea permite ca un demnitar să fie demis fără justificare.

La sfâşitul lunii martie, Vişinel Bălan a rămas fără funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Spune că, luni întregi, a fost ameninţat că va veni acest moment. A fost numit în funcţie în februarie anul trecut. De atunci, a început să se implice pentru a scăpa sistemul de nereguli. Pe unele le-a făcut publice. Acesta, crede el, a fost motivul pentru care a fost înlăturat.

A făcut zeci de solicitări să i se ofere diverse date legate de copiii aflaţi în grija statului şi a vrut să facă anumite schimbări în sistem. Niciuna nu i-a fost luată în seamă. Vişinel a crescut în sistem. În primii ani a stat în centrele de plasament. A fost numit vicepreşedinte la Autoritate de către ministrul Familiei, Gabriela Firea. Tot ea, însă, a fost cea care a solicitat demiterea lui. Vişinel a ocupat postul în calitate de subsecretar de stat din partea USR. În cazul demnitarilor, ministrul de resort este cel care cere eliberarea din funcţie şi o poate face fără a oferi o justificare.

Premierul ţării este cel care decide, apoi, dacă aprobă sau nu solicitarea. Un reporter Prima TV a încercat să ia legătura cu Gabriela Firea pentru a afla, totuşi, ce a dus la această decizie. Până la momentul difuzării materialului, fostul primar al Capitalei nu a răspuns la apeluri. Au făcut-o, însă, cei de la Autoritatea pentru Protecţia Copilului.

Tot cei de la Autoritate, însă, l-ar fi ameninţat pe Vişinel în repetate rânduri că, dacă nu se supune, va fi înlăturat. Bărbatul a înregistrat una dintre aceste discuţii. Vişinel este pregătit acum să meargă în instanţă pentru a afla motivul demiterii sale.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt