Curtea Europeană de Justiţie anulează prescripţiile

Curtea Europeană de Justiţie anulează prescripţiile
foto: Pixabay

Curtea Europeană de Justiţie a desfiinţat decizia CCR privind prescripţia faptelor. Hotărârea este însă neclară. Ştim cu ceritudine că vor putea fi redeschise dosarele de fraudă care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene. În ceea ce priveşte însă dosarele de corupţie, nu este nimic cert. În baza deciziei Curţii Constituţionale din mai 2022, privind aplicarea retroactivă a prescripţiei, mii de dosare penale au fost închise.

Decizia Curţii Europene de Justiţie a venit în urma sesizării Curţii de Apel Braşov, care a reclamat că deciziile de încetare ale procesorelor penale din cauza prescripţiei sunt contrare dreptului european.

„Curtea aminteşte că instanţele naţionale trebuie să lase neaplicate reglementarea şi jurisprudenţa naţionale în cazul în care acestea conduc la prescrierea răspunderii penale într-un număr atât de mare de cazuri de fraudă gravă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii”, arată decizia curtii din Luxemburg.

Instanţele vor trebui de asemenea să hotărască dacă vor retrimite în judecată dosarele prescrise.

Asta ar putea însemna că vor cere reexaminarea dosarelor.

Judecătorii sunt cei care vor decide apoi dacă dosarele sunt sub incendenţa deciziei sau nu.

Poate cel mai cunoscut dosar închis din cauza prescripţiei este Hexi Pharma. Toate pedepsele au fost anulate.

Procesul în dosarul Hidroelectrica, în care Elena Udrea era acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani, s-a închis de asemenea.

De prescripţie a beneficiat şi soţul Liei Olguţa Vasilescu - europarlamentarul PSD Claudiu Manda. Politicianul fusese trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt