Costel Alexe: Trebuie să schimbăm percepţia, Moldova nu mai este zona săracă a ţării

Costel Alexe: Trebuie să schimbăm percepţia, Moldova nu mai este zona săracă a ţării

Primăria Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, conduse de liberali, fac bilanţul investiţiilor şi proiectelor care au schimbat faţa comunităţilor ieşene, dar şi percepţia românilor despre Moldova. Cunoscută ca zonă defavorizată, Moldova înfloreşte sub administraţii care ştiu să atragă bani europeni, aşa cum afirmă Costel Alexe, preşedintele CJ.

Costel Alexe consideră banii europeni o şansă pe care Iaşiul nu a ratat-o, tocmai de aceea la ora actuală administraţiile din Moldova au devenit un model de dezvoltare: „Ne propunem ca folosind bani europeni şi investind aici, ieşenii să nu mai plece în afara ţării, iar străinii să vină spre noi. Iaşiul este capitala Moldovei şi îmi doresc să oferim condiţii de viaţă cât mai bune. Iar pentru asta nu am ratat niciun euro pe care l-am putut accesa. Această administraţie oferă stabilitate Iaşiului şi zonei Moldova.”, a declarat liderul CJ Iaşi.

Şi Mihai Chirica, primarul Iaşiului, consideră că pe lângă frumuseţea oraşului, care atrage turiştii, Iaşiul a devenit un magnet şi pentru profesionişti: “Cel mai frumos monument istoric din România este la Iaşi - Palatul Culturii. Tot Iaşiul este în topul destinaţiilor turistice preferate. Iar Primăria a investit în ultimii ani în clădirile de patrimoniu, în autobuze noi, în reabilitarea liniilor de tramvai,de care beneficiază turiştii, dar mai ales ieşenii. Dar am investit şi în sistemul medical şi în infrastructura şcolară, ceea ce ne face atractivi pentru medici şi profesori tineri.”

Administraţiile liberale din Iaşi au investit 100 mil lei pentru modernizarea şcolilor, peste 600 mil lei pentru lucrări de apă şi canalizare în oraş şi în tot judeţul, peste 130 mil lei pentru spitalul Sfânta Maria, unde este cea mai mare unitate de primiri urgenţe pediatrice din ţară, dar şi peste 60 mil euro pentru Terminalul 4 al Aeroportului Internaţional Iaşi, finalizat în timp record, numai 14 luni.

Dan Timofte, managerul Spitalului Sfântul Spiridon, a vorbit, de asemenea, despre cât de importante sunt investiţiile administraţiei locale în sănătate şi cum acestea au influenţat actul medical în Iaşi: “Actul medical este de înaltă performanţă. Foarte puţine cazuri pleacă din Iaşi la alte spitale. Aici va fi ridicat primul spital regional. Am încredere că va fi făcut la fel de repede ca aeroportul. Am fost consultaţi noi, medicii, în legătură cu tot procesul. Viitorul spital regional are deja personal alocat.“

În legătură cu finanţarea spitalului regional Iaşi, Mihai Chirica a explicat că din costul total de 680 mil euro, jumătate provine din fonduri europene prin Programul european de sănătate şi cealaltă jumătate prin împrumut de la Banca Europeană de Investiţii.

Luciana Antoci, inspector şcolar judeţean, a afirmat că la Iaşi este “cea mai extinsă reţea şcolară din ţară. Avem peste 12.000 de cadre didactice. Aşadar, o adevărată infrastructură şcolară pentru care facem eforturi. Despre şcolile din mediul rural şi investiţiile aici, Iaşiul a fost primul care, după pandemie, a făcut o evaluare standardizată, la 10 discipline de studiu. Din perspectiva aceasta, am aflat nivelul de pregătire şi de unde pornim când îmbunătăţim. Am observat distanţa accentuată între şcolile din urban şi şcolile din rural. Am accesat granturile de 150.000 de euro pentru fiecare şcoală care a solicitat fonduri pentru programele remediale. Mai mult, Iaşiul a fost pe o listă neagră a şcolilor cu toaleta în curte. În peste 20 de localităţi din judeţ s-a rezolvat problema.”

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt