Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Eruopene (UE) se reuneşte la 11 mai 2021, pentru a pregăti lucrările Consiliului European extraordinar care va avea loc pe 25 mai. Temele luate în discuţie sunt coordonarea răspunsului UE la pandemia de COVID-19, Conferinţa privind viitorul Europei, extinderea UE şi procesul de stabilizare şi de asociere sau relaţiile UE-Elveţia, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.
În ceea ce priveşte răspunsul UE la pandemia de COVID-19, UE şi statele sale membre au lansat un set de măsuri, pentru a combate pandemia şi pentru a ajuta Europa să se redreseze după recesiunea economică, mai scrie site-ul Consiliului.
Astfel, pentru a ajuta UE să se redreseze în urma impactului economic şi social al pandemiei, liderii UE au convenit asupra unui fond extraordinar de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, denumit "Next Generation EU". Referitor la coordonarea măsurilor privind călătoriile, s-a convenit asupra unor criterii comune de care să se ţină seama atunci când se iau în calcul măsuri, precum şi asupra unei definiţii comune a zonelor de risc. De asemenea, o hartă a UE cu coduri de culori, bazată pe datele furnizate de statele membre, este publicată în fiecare joi de către Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor. În efortul de combatere a răspândirii COVID-19, patru vaccinuri au fost deja autorizate în UE, iar vaccinarea a început la 27 decembrie 2020 în întreaga Uniune. Pentru a ajuta lucrătorii să îşi păstreze locurile de muncă în timpul crizei, UE a instituit un instrument care oferă sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj într-o situaţie de urgenţă (SURE). Schema prevede împrumuturi de până la 100 de miliarde de euro acordate statelor membre în condiţii avantajoase, pentru a contribui la acoperirea costurilor schemelor naţionale de şomaj tehnic. Până la 30 martie 2021, 17 state membre au primit sprijin prin intermediul SURE, în valoare totală de 75,5 miliarde euro.
agerpres.ro