Comisia pentru mediu îşi va ţine şedinţa pe teren, la Baia Mare

Comisia pentru mediu îşi va ţine şedinţa pe teren, la Baia Mare

La iniţiativa deputatei USR Diana Buzoianu, preşedintă a Comisiei pentru mediu, Comisia pentru mediu va efectua săptămâna aceasta o vizită la Baia Mare, pentru a vedea în teren ce se întâmplă cu iazurile de decantare din zonă.

În anul 2000, la mina Herja din judeţul Maramureş, unde se extrăgea aur cu cianură, a avut loc un accident de mediu prin care s-au scurs peste 100.000 de metri cubi cu un conţinut foarte ridicat de cianură şi metale grele. Otrava a ajuns în râurile României, apoi în Marea Neagră şi la vecinii din Ungaria şi Ucraina. Ca urmare, pentru sute de mii de oameni din nordul României, vestul Ucrainei şi estul Ungariei a fost întreruptă aprovizionarea cu apă potabilă timp de mai multe săptămâni.

În anul 2013, mina Herja s-a închis, iar pentru iazul de decantare Bozânta trebuia să fie implementat un plan clar de ecologizare.

„La 12 ani distanţă, iazul Bozânta continuă să fie o bombă ecologică cu ceas, un dezastru ecologic ignorat de statul român. Când plouă, apele pline de metale grele ajung în râul Lăpuş, de unde otrăvesc locuitorii din zonă. Când e cald şi se usucă pământul, praf încărcat cu metale grele ajunge, la prima bătaie de vânt, la comunele şi oraşele din zonă. Oamenii mor cu zile de cancere pulmonare sau alte boli apărute din cauza poluării cu metale grele. În calitate de preşedintă a Comisiei pentru mediu, i-am convocat pe parlamentari în şedinţă la Baia Mare, pentru că vreau să vorbim cu specialiştii şi cu autorităţile să vedem de ce în atâţia ani nu s-a făcut aproape nimic pentru ecologizarea acestui iaz. Vreau să mergem pe teren, să vedem exact cum arată Iazul Bozânta. Sănătatea românilor nu e negociabilă!”, declară deputata USR Diana Buzoianu.

Comisia pentru mediu va avea pe agendă, marţi, 1 aprilie, o masă rotundă la Primăria Baia Mare şi consultări cu ONG-uri şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, o vizită la o fabrică unde se fac membrane folosite şi pentru ecologizarea unor zone contaminate, precum şi o vizită, alături de reprezentanţii Consiliului Judeţean, la SMID Maramureş (Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor).

Miercuri, 2 aprilie, membrii Comisiei vor vizita Iazul de la Bozânta Mare, pentru consultări cu specialişti şi evaluarea impactului asupra mediului.

Afla mai multe desprebuzoianu
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt