Dacian Cioloş are la dispoziţie, potrivit Constituţiei, 10 zile pentru a obţine cele 234 de voturi minimum necesare pentru a obţine votul de încredere în Parlament. În cazul în care nu va reuşi acest lucru, poate să-şi depună mandatul de premier desemnat, anunţând eşecul formării majorităţii, sau poate să se prezinte în faţa Parlamentului, pentru a fi respins prin vot.
Deocamdată, Dacian Cioloş nu a lansat nicio invitaţie către partide pentru a începe negocierile, el anunţând, pe pagina sa de Facebook, că va avea mai întâi o şedinţă a conducerii USR, după care se vor stabili echipele de negociere şi mandatul.
Însă, în mod firesc, discuţiile ar trebui să înceapă cu foştii parteneri de la PNL, deţinători ai poziţiei de prim-ministru interimar. Florin Cîţu, premierul demis şi preşedinte al PNL, a anunţat şi el că nu doreşte să discute cu Cioloş decât după ce USR-iştii vor negocia cu cei de la PSD şi AUR, adică cele două partide care au votat alături de USR pentru demiterea Guvernului Cîţu.
USR şi PSD ar aduna, împreună, cu 4 voturi peste necesarul majorităţii, însă nici la PSD nu pare să găsească, deocamdată, uşa deschisă noul premier desemnat. Marcel Ciolacu a declarat, luni seara, că „PSD nu va vota niciodată un guvern zero” şi l-a trimis pe Cioloş la PNL.
Cei de la UDMR aşteaptă să înceapă rundele oficiale de negocieri, însă este cunoscută adversitatea dintre liderul Uniunii, Kelemen Hunor, şi cei de la USR, aşa că nu este de aşteptat ca, în cazul în care Cioloş va fi la limită cu numărul de voturi necesare, să primească ajutor din partea parlamentarilor maghiari.