Preşedintele USR, Cătălin Drulă, afirmă că este falsă teoria conform căreia o comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale, discutată de PNL şi PSD, ar aduce mai mulţi alegători la vot la scrutinul pentru Parlamentul European. Drulă este de părere că astfel de „manevre tactice”, precum modificări de ultimă oră în ceea ce priveşte legislaţia electorală, „se întorc împotriva celor care le fac” şi scad încrederea în democraţia românească.
„E o falsă temă, asta a celor care ies mai mulţi la vot dacă ar fi alegerile comasate. Dacă ne uităm la ultimele alegeri europarlamentare, cele din 2019, au avut prezenţă mai mare de sine stătătoare şi decât localele din 2016 şi decât localele din 2020, decât două runde de alegeri. Asta ca să arătăm că, de fapt, nu ăsta (ca oamenii să meargă în număr mai mare la vot - n.r.) este scopul acestei coaliţii. Până la urmă, dacă vor mai multă legitimitate politică, ar trebui să facem locale în două tururi. Aceea este soluţia care aduce cât mai mulţi oameni la vot şi dă legitimitate localelor, organizate la timpul lor. Nu a mai auzit nimeni în România de locale anticipate, că, de fapt, aşa ceva s-ar întâmpla şi, mai mult de atât, cu patru luni înainte de alegeri să produci o astfel de schimbare este profund nedemocratic”, a afirmat liderul USR în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv.
Cătălin Drulă este de părere că astfel de „manevre tactice”, precum modificări de ultimă oră în ceea ce priveşte legislaţia electorală, „se întorc împotriva celor care le fac” şi scad încrederea în democraţia românească.
„Nu este sănătos pentru România să te joci şi să manipulezi data alegerilor”, adaugă Drulă.
Liderii coaliţiei nu au luat nicio decizie, vineri, privind comasarea alegerilor, însă o nouă şedinţă a fost stabilită pentru duminică, au afirmat surse politice pentru News.ro.
Coaliţia nu a ajuns nici vineri la un acord privind o posibilă comasare a alegerilor în acest an. PSD şi PNL analizează variantele comasării alegerilor locale cu europarlamentare, dar şi o posibilă comasare a alegerilor parlamentare cu prezidenţialele.
O nouă discuţie urmează să aibă loc duminică, potrivit surselor. În cazul în care nu se va lua o decizie pe acest subiect, alegerile vor fi organizate la termen, primele fiind alegerile europarlamentare, în data de 9 iunie.