Vicepremierul Dan Barna a declarat că în cadrul întâlnirii de miercuri, de la Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa susţinerii Ministerului Sănătăţii şi a ministrului Vlad Voiculescu, în contextul măsurilor care trebuie adoptate pe fondul pandemiei.
"Pe un subiect sau altul evident că pot să existe puncte de vedere, pentru că din asta se constituie o guvernare de coaliţie. Sunt puncte de vedere, le dezbatem şi luăm întotdeauna decizia pe care o considerăm la momentul respectiv cea mai înţeleaptă. De altfel, în acest context este şi discuţia pe care am avut-o ieri la Cotroceni cu preşedintele, cu premierul Cîţu, cu liderii celorlalte partide din coaliţie, unde şi preşedintele a fost foarte clar: este nevoie de o susţinere pentru Ministerul Sănătăţii, este nevoie de o susţinere şi ne-a cerut să îl susţinem pe Vlad Voiculescu, tocmai pentru că prima linie a temei sociale în momentul acesta în România este această pandemie şi lupta cu COVID. Or, în acest context, e foarte clar că Guvernul şi coaliţia suntem aliniaţi, cu toţii, pe acest mesaj foarte clar: România are nevoie de sprijin şi de înţelegere a cetăţenilor că vaccinul este soluţia necesară, iar până atunci măsurile de distanţare (...) rămân valabile şi necesare", a spus Barna, joi, la Digi 24.
Întrebat cum va răspunde în cazul în care, în urma evaluării, premierul Florin Cîţu va considera că e nevoie de o remaniere a ministrului Sănătăţii, Barna a declarat că la nivelul coaliţiei nu a fost adusă în discuţie o astfel de posibilitate.
"Această temă, din nou, este o temă prezentată doar în presă. Nu s-a discutat niciun moment, nu s-a verbalizat un astfel de scenariu în niciuna din întâlnirile din cadrul coaliţiei sau din cadrul Guvernului", a afirmat Barna.
El a mai precizat că ministrul Sănătăţii a comunicat "foarte consistent" pe temele aflate pe agenda publică, dar şi că "scandalurile" relatate de către presă nu ar exista în realitate.
"Faptul că încercăm acum şi ne propunem pentru perioada următoare să facem cumva predictibil, să facem o conferinţă de presă anunţată săptămânal, probabil va ajuta şi sper să ajute mai mult la a evita acele confuzii de percepţie care au fost speculate într-o măsură foarte mare. Pentru că citim aproape cu umor şi eu, şi premierul, şi Vlad în presă despre scandaluri şi lupte care au existat, în timp ce noi stăm la masă şi discutăm care sunt paşii următori ai zilei sau ai săptămânii. Adică, în exterior pare o mare bătălie, care în realitate nu există. (...) Într-o dezbatere politică şi într-o societate democratică evident că este o parte a spectrului politic care nu susţine Guvernul şi atunci normal că fiecare strănut e transformat în bronşită acută, dar în realitate lucrurile sunt pe traiectoria corectă, campania de vaccinare evoluează de la o zi la alta şi lucrurile se ameliorează. Acolo unde sunt disfuncţionalităţi, încercăm să le reparăm cât mai repede", a precizat Barna.
Potrivit acestuia, prezentarea unui raport săptămânal cu activităţile desfăşurate în perspectiva pregătirii pentru valul al treilea al pandemiei de COVID-19 reprezintă o "activitate normală".
"În discuţia din guvern de ieri premierul a propus, într-un context mai larg, în care miza aceasta, ca toate activităţile relative campaniei de vaccinare să fie cunoscute şi să ajungă cât mai bine la cetăţeni, a solicitat ministrului Sănătăţii o raportare şi o planificare, practic, pentru perioada următoare a activităţilor legate de ceea ce înseamnă toată această luptă cu pandemia. Este o chestiune pe care am agreat-o - sunt şi eu în coordonarea acestei activităţi - am agreat ca şi la nivelul Ministerului Sănătăţii să fie o conferinţă de presă săptămânală, tocmai pentru a fi cât mai accesibile media şi cetăţenilor aceste informaţii legate de activităţile pe care le desfăşoară Ministerul Sănătăţii în contextul luptei cu pandemia", a spus Barna.
Sursa: Agerpres