Avuţia netă a românilor a ajuns în 2024, în premieră, la 84.640 de lei (aproximativ 17.000 de euro). O creştere semnificativă a fost observată şi în avuţia financiară, care a ajuns la 62.000 de lei pe cap de locuitor, susţinută de acumularea investiţiilor în fonduri private de pensii, titluri de stat şi acţiuni listate.
Datele au fost prezentate recent de Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) şi arată o creştere semnificativă a avuţiei nete pe cap de locuitor, o evoluţie susţinută, potrivit documentelor oficiale ale băncii centrale, de politicile economice oficiale.
Conform analizei realizate pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi BNR, programele de stimulare a economisirii şi investiţiilor, plafonarea preţurilor la alimente şi energie, creşterea salariilor şi a pensiilor, precum şi politica fiscală favorabilă pentru micii investitori, au creat un mediu propice pentru creşterea avuţiei financiare a românilor.
În plus, Guvernul Ciolacu a extins accesul populaţiei la diverse instrumente de investiţii, precum emisiunile de obligaţiuni Fidelis. Programele de emisiuni de titluri de stat Tezaur şi Fidelis au avut un mare succes, încurajând creşterea deţinerilor de titluri de stat prin randamente atractive.
Terenurile nu sunt incluse în aceste statistici, ceea ce înseamnă că valoarea totală a avuţiei populaţiei ar putea fi subestimată. Activele fixe, care includ locuinţe, clădiri, construcţii civile şi produse de proprietate intelectuală, aveau o valoare medie de aproximativ 37.000 de lei pe cap de locuitor la sfârşitul anului trecut.