Asul din mâneca lui Ciolacu în anul electoral: investiţiile în economie, creştere fără precedent

Asul din mâneca lui Ciolacu în anul electoral: investiţiile în economie, creştere fără precedent

Guvernarea PSD şi-a respectat promisiunea ca unul dintre motoarele economiei să fie reprezentat de nivelul susţinut al investiţiilor. Că sunt bani din surse interne sau că sumele vin din afara ţării, un nivel ridicat al investiţiilor înseamnă noi afaceri, noi locuri de muncă (mai ales, locuri de muncă bine plătite), şi se traduce într-un nivel crescut al nivelului de trai.
Iar după datele cele mai recente furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), investiţiile nete realizate în economia naţională au totalizat 189,3 miliarde de lei în 2023, înregistrând o creştere de 16,6% faţă de anul anterior. Este cea mai mare creştere a investiţiilor din perioada postdecembristă, acestea ajungând la 38,3 miliarde euro în 2023, faţă de 30.4 miliarde euro în 2022
Această creştere s-a reflectat mai ales în zona utilajelor, adică a industriei, cu 20,6 şi a lucrărilor de construcţii noi cu 16,8, impuls dat mai ales de avansul şantierelor de infrastructură rutieră. Dealtfel, lucrările de construcţii noi au atras cel mai mare volum de investiţii, totalizând 114,22 miliarde de lei în primele zece luni ale anului. 
Cea mai mare creştere s-a comnsemnat în trimestrul IV al anului 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022,când investiţiile nete în economia naţională au înregistrat o creştere de 22,1%. 
Deci, aşa cum arată datele statistice, investiţiile au fost motorul cel mai important de creştere în 2023, în special în a doua parte a anului, odată cu preluarea governării de către premierul PSD. Iar avansul investiţiilor a fost cel care a compensat puternic încetinirea consumului, pe fondul tensionăriiii puterii de cumpărare din cauza avansului inflaţiei. Investiţiile fără precedent din economie au ţinut România în zona unei creşteri economice semificative, de peste 2%, adică de patru ori peste media zonei euro..

Afla mai multe despreciolacuinvestitiieconomie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt