Acord între ecologişti şi stânga radicală condusă de Melenchon înaintea alegerilor parlamentare

Acord între ecologişti şi stânga radicală condusă de Melenchon înaintea alegerilor parlamentare

LFI, mişcarea liderului stângii radicale franceze Jean-Luc Melenchon, a ajuns la o înţelegere cu partidul ecologist EELV, au anunţat luni politicieni ai ambelor părţi, în contextul în care stânga politică încearcă să formeze un front comun împotriva preşedintelui Emmanuel Macron la apropiatele alegeri parlamentare, relatează Reuters.

"Un moment istoric. Avem un acord între LFI şi EELV", a declarat parlamentarul Adrien Quatennens, unul dintre coordonatorii campaniei LFI.

Manon Aubry, eurodeputată din partea LFI, a declarat de asemenea la postul de radio France Info că este vorba de "o uniune populară în jurul unui program comun pentru a guverna împreună, deoarece acesta este scopul".

Partidele de opoziţie de pe stânga şi de pe dreapta spectrului politic din Franţa încearcă să formeze alianţe pentru a învinge partidul lui Macron, 'La Republique en marche', la alegerile legislative din iunie.

Media franceze au relatat luni că EELV a aprobat duminică un text care detaliază acordul cu LFI, vorbind despre "o nouă uniune populară ecologică şi socială".

Decizia vine după ce Melenchon, care s-a clasat pe poziţia a treia la alegerile prezidenţiale din aprilie şi a ratat la limită intrarea în turul al doilea, în faţa liderei populiste de extremă-dreapta Marine Le Pen, a făcut apel la toate partidele de stânga să îşi unească forţele cu mişcarea sa pentru ca el să fie ales prim-ministru.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt