A fost adoptată noua plafonare propusă de PSD care-i protejează financiar pe români

A fost adoptată noua plafonare propusă de PSD care-i protejează financiar pe români

Camera Deputaţilor a adoptat ca for decizional, proiectul legislativ iniţiat de senatorul PSD Daniel Zamfir şi grupurile PSD, privind plafonarea dobânzilor la creditele luate de la IFN-uri (Instituţiile Financiare Nebancare). Este o nouă măsură care vine în sprijinul românilor după plafonarea preţurilor la alimentele de bază şi la energie.

Măsura propusă şi votată de PSD este destinată să protejeze cetăţenii împotriva practicilor abuzive, dar şi să încurajeze o mai mare accesibilitate financiară a acestora. Parlamentul a adoptat legea privind plafonarea dobânzilor la creditele Instituţiilor Financiare Nebancare (IFN), proiect depus de senatorul PSD Daniel Zamfir şi susţinut de toţi deputaţii şi senatorii Partidului Social Democrat. Un act normativ care promovează condiţii de împrumut echitabile şi sustenabile pentru fiecare român.

Legea prevede că valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului. Astfel, dacă un client al unui IFN împrumută, de exemplu, 5.000 de lei, el nu poate fi obligat să returneze mai mult de 10.000 de lei. Nici o dobândă penalizatoare sau altă clauză contractuală nu poate obliga beneficiarul creditului să plătească mai mult decât dublul sumei încasate. Această lege se va aplica inclusiv pentru creditele care sunt în derulare, iar cei care au luat credite de la astfel de instituţii financiare şi au clauze şi dobânzi abuzive vor scăpa de ele.

A treia plafonare impusă de PSD în folosul românilor

Această măsură legislativă demonstrează că bunăstarea românilor este o prioritate pentru PSD. Plafonarea preţurilor la alimentele de bază şi la energie, măsuri care vin în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor şi pentru a combate practicile speculative, au fost deja implementate la iniţiativa Guvernului condus de Marcel Ciolacu. Iar efectele se simt deja în buzunarele tuturor familiilor, dar mai ales pentru cele cu venituri mici, pentru care fiecare leu contează enorm.

Printre principalele motive pentru care oamenii apelează la împrumuturi de la IFN-uri este faptul că nu au un serviciu stabil, se află în Biroul de Credite deoarece nu au reuşit să-şi plătească la timp sumele împrumutate de la bănci, nu pot oferi garanţiile cerute de acestea sau suma de care au nevoie este prea mică pentru a se încadra pentru un împrumut bancar. Aşadar au folosit soluţia de a se adresa Instituţiilor Financiare Nebancare, din nevoie, sau atraşi de posibilitatea de a beneficia rapid de bani, şi au fost puşi până acum în situaţia să plătească dobânzi şi de 69.467,57%, după cum au relevat oficialii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Asemenea abuzuri au fost eliminate prin legea votată în Parlament, act care merge acum la promulgare, la preşedintele României.

Afla mai multe desprepsdplafonarelegeifn
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt