În timp ce politicenii ţin discursuri meşteşugite de sprijin de la Bruxelles sau din Parlament, fermierii români duc lupte pentru supravieţuire. Se bat cu pandemia, războiul, criza de energie. Cele mai multe dintre produsele locale ajung la export, iar marile magazine importă produse finite mai ieftine. Alin Caprilă a terminat ingineria agricolă şi după mai multe joburi şi firme înfiinţate în Marea Britanie, s-a întors în ţară unde a pornit o fermă. Andrei Gheorghe, realizator Prima News, a aflat care sunt provocările şi problemele unui astfel de demers. Un material din campania PRIMA NEWS şi FOCUS ,,Susţinem România - Mănâncă româneşti!"
Alin Caprilă este unul dintre fermierii români care a cunoscut deopotrivă succesul şi eşecul în agricultură. Cu banii pe care i-a strâns, în cei 10 ani de muncă, în Marea Britanie a cumpărat mai multe hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi. Împreună cu fratele lui a pus aici şi bazele unei ferme.
Lucrurile n-au mers, aşa cum s-ar fi aşteptat, nici în zootehnie. Ferma de vite Angus s-a dovedit, pentru ei, un eşec. Nu au reuşit să vândă carnea, nici în hypermarket uri, nici în restaurante şi nici în abatoare. A încercat, totuşi, să găsescă o soluţie şi a creionat un proiect ambiţios pentru fonduri europene.
Nu l-a ajutat nici faptul că pe rafrurile marilor magazine se găsesc, mai mult, produse alimentare din import. Războiul din Ucraina adânceşte însă, problemele create de seceta severă. Cerealele din ţara vecină, care înainte de război erau exportate în Africa şi Asia, prin porturile de la Marea Neagră, rămân acum în Europa. Cultura de astă vară stă încă în hambar.
Ca să mâncam româneşti, trebuie să susţinem producătorii locali, trebuie să susţinem România.