Peste 5.000 de maşini din România mai există doar pe hârtie. Şi în fişierele poliţiei, pentru că, în faţa caselor proprietarilor, nu mai sunt. Au dispărut. Unele dintre ele sunt căutate de zeci de ani. Şansele să mai fie găsite însă, sunt mici - de cele mai multe ori, hoţii le duc la dezmembrări şi le vând pe bucăţi. Reporterul Focus Carmen Gheorghe a aflat care sunt metodele prin care fac maşinile devin invizibile.
Pe site-ul Poliţiei Române apar acum peste 5 mii de maşini care au fost furate în ultimii zece ani. În cele mai multe cazuri şoferii nici măcar nu mai speră să le găsească. Totuşi, ca să existe şi cea mai mică şansă să îşi recupereze autoturismul, proprietarii trebuie să meargă rapid la secţia de poliţie atunci când constată furtul.
În cazul unui furt, poliţiştii analizează şi camerele de supravegherea din zona în care a avut loc infracţiunea şi audiază martorii. La un moment dat căutările se opresc, dar maşina furată este înscrisă în baza de date şi poate fi găsită şi în timpul unei simple razii.
Săptămânal sunt găsite zeci de maşini pe care hoţii le fură din România şi le duc în ţări din Europa. Tocmai din acest motiv acestea sunt căutate mereu şi la nivel european. Un alt pas important pe care şoferii trebuie să îl facă atunci când li se fură maşina este să sune la firma de asigurări cu care colaborează.
De cele mai multe ori, proprietarii maşinilor furate sunt despăgubiţi de firma de asigurări. Ca să nu se ajungă în această situaţie, şoferii ar trebui să fie atenţi şi să cunoască toate metodele pe care hoţii le folosesc. Metoda bruiajului telecomenzii de închidere se află în topul hoţilor de maşini. De asemenea, aceştia aplică deseori şi metoda cerşetorului, metoda -am nevoie de ajutor- sau metoda abţibildului.
Şoferii trebuie să ştie şi că hoţii au o afinitate pentru anumite mărci de maşini. În top zece cele mai furate autoturisme se numără şi Dacia, BMW, Volkswagen, Audi şi Ford.