Bucureştiul, Clujul, Timişoara şi alte 10 aglomerări urbane din ţară vor interzice sau vor taxa accesul maşinilor cu norme ridicate de poluare în centrul oraşului. Autorităţile vor să creeze zone cu nivel scăzut de emisie. Proiectul de lege a fost adoptat de parlament şi va trebui implementat în cel mult doi ani de zile. În plus, oraşele reşedinţă de judeţ trebuie să amenajeze benzi dedicate transportului în comun până în 2026.
În Bucureşti sunt înmatriculate peste 1 milion de maşini, iar alte aproape 500.000 tranzitează zilnic oraşul. Proiectul de lege ajuns la promulgare pe masa preşedintelui Iohannis are ca scop limitarea emisiilor şi îmbunătăţirea calităţii aerului. Zonele cu nivel scăzut de emisie vor fi de două tipuri. Unele vor putea fi tranzitate contra unei taxe, altele vor institui restricţii pentru anumite maşini. Părerile şoferilor sunt împărţite.
Experţii de mediu ştiu că noua lege va avea destul de mulţi opozanţi, dar le reamintesc acestora că sănătatea este pe primul plan. Complementar, prin planul de mobilitate urbană durabilă, se va îmbunătăţi transportul public în toate oraşele din ţară. Până în noiembrie 2026 oraşele reşedinţă de judeţ sunt obligate să creeze benzi dedicate transportului în comun.
Accesul maşinilor poluante în centrul oraşului este interzis în peste 200 de metropole din mai multe ţări europene. În Germania, peste 80 de oraşe au creat zone cu nivel scăzut de emisie.
foto: lionrecycle.ro