Austria, zidul Schengen

Austria, zidul Schengen

Austria se ţine tare pe poziţie şi spune că nu vrea decât Croaţia în Schengen. Oficialii români speră în continuare că ţării noastre i se va deschide această poartă. Sunt negocieri chiar şi acum, vor fi şi mâine, când grupul liberal al europarlamentarilor se va întâlni cu şeful guvernlui de la Viena. Austria insistă să lege problema migraţiei ilegale de ţara noastră, chiar dacă datele agenţiei FRONTEX arată că migranţii folosesc alte trasee. Mai sunt doar două zile până la votul final de la Consiliul JAI de la Strasbourg.

Prezent la Summitul UE-Balcanii de Vest, cancelarul Austriei a spulberat toate iluziile României în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen. Tema migraţiei folosită de Austria este combătută de ultimul raport al agenţiei FRONTEX.

Datele arată că principala rută a migraţiei ilegale este prin Balcanii de Vest, rută care a cunoscut o creştere importantă faţă de anul precedent. Raportul arată că intrările ilegale în România au scăzut cu 43% în această perioadă şi că poliţia de frontieră cooperează foarte bine cu statele vecine.

Politicienii şi diplomaţii români îşi concentrează ultimele eforturi diplomatice pentru a le schimba opinia austriecilor.

Intrarea în spaţiul Schengen vine cu mai multe avantaje pentru români. În primul rând nu vor trebui să mai aştepte la punctele de trecere a frontierei. La fel se va întâmpla şi la frontiera aeriană, unde deplasările către şi din spaţiul Schengen se vor desfăşura ca un zbor intern. Şi turismul va avea de câştigat, iar un alt beneficiu major îl reprezintă plusul economic care va veni din mărfurile care vor circula mai rapid şi la costuri mult mai mici.

Spaţiul Schengen este o zonă de circulaţie liberă din care fac parte 26 de state, 22 din Uniunea Europeană şi alte 4 din afara ei, Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechestein. Potrivit Parlamentului European sunt în jur de 3,5 milioane de persoane care traversează zilnic o frontieră internă a UE.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt