Alertă internaţională, planurile Rusiei cu Moldova

Alertă internaţională, planurile Rusiei cu Moldova

Până în 2030, Republica Moldova ar trebui să reintre complet în sfera de influenţă a Moscovei. Acestea ar fi intenţiile Kreminului, aşa cum au fost ele creionate în laboratoarele FSB şi GRU, şi care au ajuns acum în posesia mai multor insitituţii media internaţionale. Livia Graur, despre planurile ruse, elaborate înainte de începerea răzbioului din Ucraina.

Documentul obţinut de o asociere de jurnalişti americani şi europeni, şi care se cheamă „Obiectivele strategice ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova”, provine de la Direcţia pentru Cooperare Transfrontalieră a Kremlinului. E acelaşi departament care a elaborat o strategie similară pentru a anexa Belarusul.

Sunt mai multe servicii de informaţie ale Moscovei care au constribuit la document, alături de Statul Major General al Armatei Ruse: FSB; SVR, GRU.

Moscova, spune documentul, îşi propune să obţină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia - răspunsul Moscovei la UE - , şi la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă - versiunea sa de NATO. Planul urmăreşte "neutralizarea" oricăror acţiuni ale guvernului moldovean de a expulza prezenţa militară rusă din Transnistria.

Planul pentru Republica Moldova este împărţit în trei capitole diferite: sectorul politic, militar şi de apărare, sectorul umanitar şi sectorul comercial şi economic. Fiecare are repere şi termene.

Le luăm pe rând. Sectorul politic, se arată în document, trebuie destabilizat cu proteste plătite. Şi, ne aducem aminte, există tot felul de acuzaţii, pe care le auzim de o lună - Maia Sandu, preşedintele moldovean, a acuzat direct Moscova că a complotat pentru a-i răsturna guvernul.

Sectorul umanitar - acum. Despre care se spune în dezvăluire că ar fi propice spionajului şi propagandei.

Conform documentul guvernului rus obţinut de jurnalişti, strategia Kremlinului urmăreşte "neutralizarea încercărilor de a limita activităţile mass-media ruseşti şi pro-ruseşti în Republica Moldova" şi "crearea unei reţele de ONG-uri care să promoveze dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti. Se adaugă" extinderea oportunităţilor pentru elevii moldoveni de a primi educaţie în limba rusă.

Strategia ruşilor vizează şi biserica. Potrivit planului, până în 2030 îşi propun să acorde sprijin „Bisericii Ortodoxe Ruse în apărarea intereselor Ortodoxiei canonice în Republica Moldova”, scrie RISE Moldova.

A treia cale - Transnistria. O problemă nerezolvată pentru Kremlin este conflictul îngheţat din Transnistria. Provincia separatistă de 1.600 de kilometri pătraţi situată între malul estic al Nistrului şi graniţa moldo-ucraineană, unde sunt staţionaţi sute de soldaţi ruşi.

Ce şi-ar mai dori Moscova, conform documentului, ar fi Contracararea influenţei NATO şi a României.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt