Alertă internațională, planurile Rusiei cu Moldova - Prima News

Alertă internațională, planurile Rusiei cu Moldova

Până în 2030, Republica Moldova ar trebui să reintre complet în sfera de influență a Moscovei. Acestea ar fi intențiile Kreminului, așa cum au fost ele creionate în laboratoarele FSB și GRU, și care au ajuns acum în posesia mai multor insitituții media internaționale. Livia Graur, despre planurile ruse, elaborate înainte de începerea răzbioului din Ucraina.

Documentul obținut de o asociere de jurnaliști americani și europeni, și care se cheamă „Obiectivele strategice ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova”, provine de la Direcţia pentru Cooperare Transfrontalieră a Kremlinului. E același departament care a elaborat o strategie similară pentru a anexa Belarusul.

Sunt mai multe servicii de informație ale Moscovei care au constribuit la document, alături de Statul Major General al Armatei Ruse: FSB; SVR, GRU.

Moscova, spune documentul, îşi propune să obţină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia – răspunsul Moscovei la UE – , şi la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă – versiunea sa de NATO. Planul urmăreşte “neutralizarea” oricăror acţiuni ale guvernului moldovean de a expulza prezenţa militară rusă din Transnistria.

Planul pentru Republica Moldova este împărţit în trei capitole diferite: sectorul politic, militar şi de apărare, sectorul umanitar şi sectorul comercial şi economic. Fiecare are repere și termene.

Le luăm pe rând. Sectorul politic, se arată în document, trebuie destabilizat cu proteste plătite. Și, ne aducem aminte, există tot felul de acuzații, pe care le auzim de o lună – Maia Sandu, președintele moldovean, a acuzat direct Moscova că a complotat pentru a-i răsturna guvernul.

Sectorul umanitar – acum. Despre care se spune în dezvăluire că ar fi propice spionajului și propagandei.

Conform documentul guvernului rus obţinut de jurnaliști, strategia Kremlinului urmăreşte “neutralizarea încercărilor de a limita activităţile mass-media ruseşti şi pro-ruseşti în Republica Moldova” și “crearea unei reţele de ONG-uri care să promoveze dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti. Se adaugă” extinderea oportunităţilor pentru elevii moldoveni de a primi educaţie în limba rusă.

Strategia ruşilor vizează şi biserica. Potrivit planului, până în 2030 îşi propun să acorde sprijin „Bisericii Ortodoxe Ruse în apărarea intereselor Ortodoxiei canonice în Republica Moldova”, scrie RISE Moldova.

A treia cale – Transnistria. O problemă nerezolvată pentru Kremlin este conflictul îngheţat din Transnistria. Provincia separatistă de 1.600 de kilometri pătraţi situată între malul estic al Nistrului şi graniţa moldo-ucraineană, unde sunt staționați sute de soldaţi ruşi.

Ce și-ar mai dori Moscova, conform documentului, ar fi Contracararea influenței NATO și a României.

Total
0
Shares
Total
0
Share