A doua zi de grevă. Negocieri eşuate, examene amânate

A doua zi de grevă. Negocieri eşuate, examene amânate

A doua zi de grevă a adus un nou eşec, la negocieri, între profesori şi guvern. Inclusiv elevii şi părinţii cer să se ajungă la un compromis şi au mers să stea de vorbă cu premierul, fără succes însă. Iar greva are deja consecinţe: mai multe examene de simulare pentru evaluarea naţională au fost amânate. Şi mai grav, elevii ar putea rămâne cu mediile neînchise anul acesta, dacă protestele continuă.

Guvernul pune pe masa negocierilor cu sindicaliştii aceleaşi propuneri din weekend, care au fost refuzate. Dascălii cer creşterea salariilor profesorilor debutanţi de la 2.500 de lei la 4.000 de lei, iar cei cu vechime să câştige până la 7.000 de lei. În schimb, guvernanţii le-au propus doar nişte stimulente profesorilor debutanţi şi celor din medii defavorizate. Răspunsul a venit din nou: nu se vor încheia nici mediile.

În acest context, elevii şi părinţii au mers să discute cu premierul Ciucă. Ei susţin revendicările sindicaliştilor, dar vor ca greva să se sfârşească cât mai repede şi cer să se ajungă la un compromis.

Premierul Nicolae Ciucă spune în continuare că nu există banii necesari pentru aceste majorări. Guvernul consideră că, la ora actuală, este încălcat un drept fundamental al copiilor.

Deja a doua zi de grevă are consecinţe. Calendarul pentru evaluarea naţională la clasa a VI-a a fost decalat cu o săptămână, iar două examene vor fi susţinute la finalul lunii. Însă elevii şi părinţii se tem că situaţia s-ar putea repeta şi la clasa a VIII a. Şi nu sunt singurele probleme ale guvernanţilor. Şi sindicaliştii din sănătate au ieşit în stradă.

Medicii spun că, dacă nu se iau măsuri. vor intra în grevă generală începând cu data de 8 iunie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt