33 de ani de la începutul Revoluţiei la Bucureşti

33 de ani de la începutul Revoluţiei la Bucureşti

Sunt azi 33 de ani de la cel mai însângerat 21 decembrie din istoria noastră. 33 de ani de când românii s-au ridicat împotriva dictaturii şi comunismului. 21 decembrie este ziua care marchează începutul Revoluţiei în Bucureşti şi noaptea în care zeci de oameni au murit, iar alte sute au fost răniţi şi torturaţi.

21 decembrie înseamnă şi ultimul discurs al lui Nicolae Ceauşescu, care, din disperare, încerca să liniştească mulţimea cu promisiuni de majorări de salarii. În zadar. A fost începutul sfârşitului pentru regimul comunist şi momentul în care Ceauşescu a început să se teamă de ce va urma.

21 decembrie 1989. Indignat de revoltele de la Timişoara, Nicolae Ceauşescu organizează un miting ca să arate ţării că miţcarea din Banat e o greşeală, un eviment izolat. În faţa Comitetul Central al Partidului Comunist, sunt aduşi zeci de mii de oameni, care ţin în mână pancarte care condamnă revoltele din vestul ţării şi care arată susţinerea faţă de regim.

Nicolae Ceauşescu îşi începe discursul, unul prin care laudă reuşitele comunismului. Numai că, în câteva minute, totul ia o întorsătură pe care Ceauşescu nu a anticipat-o.

Degeaba a încearcat Elena Ceauşescu să liniştească mulţimea. La un moment dat , mitingul se sparge, iar pe străzile din jur oamenii încep să manifesteze pentru democraţie. La ora 14:00, pe străzile din centrul oraşului apar primele blindate şi forţe de ordine.

După 33 de ani, apar şi imagini nemaivăzute din zilele Revoluţiei, care arată ce s-a întâmplat din 22 decembrie 1989 încolo. Lunetiştii păzeazu Aeroportul Otopeni şi trăgeau atunci când credeau că e nevoie. Pe 22 decembrie, oamenii au năvălit în sediul Comitetul Central al PCR. La geam, militarii erau pregătiţi să tragă. De asemenea, apar şi imagini cu înmormântările celor care au murit în Piaţa Universităţii.

La împlinirea a 33 de ani, eroii Revoluţiei au fost comemoraţi în Piaţa Universităţii. Primul care a depus o coroană a fost preşedintele României, Klaus Iohannis. La prânz, o slujbă a avut loc în memoria celor care au murit pentru libertate. Însă evenimentul nu a fost lipsit de incidente. Cei care au luptat în decembrie 1989 s-au revoltat şi acum împotriva politicienilor. Revoluţionarii au fost supăraţi şi din cauză că autorităţile au fost primele care au depus coroane de flori, şi nu asociaţiile care îi apără.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt